BIZnews

Podružnice Sberbank u regiji kupljene po diskontnim cijenama

reuzimanje Sberbankovih podružnica koje je obavljeno direktnim ugovorom regulatora tržišta sa kupcima, uglavnom je ostavilo javnost bez informacija o načinu odabira i cijeni transakcija.

Sberbankom BH - Sberbank BH

Cijene preuzimanja banaka uglavnom su označene poslovnim tajnama.

Ipak, sudeći prema informacijama sa pojedinih tržišta na kojima su procurili detalji, banke koje su se našla pod sankcijama, sa narušenom likvidnosti i reputacijom (vjerovatno će propasti – ECB), prodane su po diskontnim cijenama.

Tako su mediji objavili da je Nova ljubljanska banka u Sloveniji kupila podružnicu ruske banke u Sloveniji za 5,1 milion eura, dok je Hrvatska poštanska banka kupila jedinicu u Hrvatskoj za 71 milion kuna (9,4 miliona eura).

Cijena po kojoj je Sberbanka u Srbiji kupljena od AIK Banke je označena kao poslovna tajna, a cijene preuzimanja nisu saopšili ni kupci podružnica u Bosni i Hercegovini – ASA Banka i Nova banka. Prema prvobitnom planu Vlada RS ja namjeravala preuzeti banjalučku podružnicu ulaganjem u osnovni kapital 15 miliona KM.

Jasno je da su cijene po kojima su kupljene podružnice Sberbank daleko od onih po kojima bi ove banke dobile nove vlasnike u drugačijim uslovima i po kojima je, recimo, njihovu kupnju dogovorio Miodrag Kostić u novembru prošle godine.

Naime, prema nepotvrđenim medijiskim napisima, srpski biznismen je za podružnice u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj izdvojio 500 miliona eura.

Pravljenjem matematičkog proračuna na osnovu imovine pomenutih podružnica koja je ukupno vrijedna 7,33 milijarde eura (a koji apstrahira stvarnja stanja banaka koje su bile predmet kupnje do kojih se može doći dubljim analizama), dolazimo do izračuna po kojem bi cijena za slovensku podružnicu bila na osnovu udjela u imovini veća od 120 miliona eura, dok bi primjerice cijena dvije podružnice Sberbank u BiH bila oko 90 miliona eura.

No, s ozbirom da je ova računica bazirana na neslužbenim informacijama, ona može biti uzeta samo kao orijentaciona, a napravili smo je kako bi u nedostatku zvaničnih informacija pokušali približiti razmjere diskonta po kojem su jedinice ruske banke u regiji prodate u brzinskim postupcima.

Treba imati u vidu i da bankarski biznis odavno nije lukrativan i da se banke kupuju/prodaju oko knjigovodstvene vrijednosti, dok su se ne tako davno tržile i po knjižnoj vrijednosti puta 3 /4, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh