BIZnews

Zašto dionice BioNTecha i Moderne bilježe velike gubitke

Proizvođači vakcina najavljuju nove vakcine koja će biti prilagođena mutacijama koronavirusa, pa čak i kombinovane vakcine za Covid-19 i gripu.

Ilustracija - Shutterstock

Ipak, čini se da tržišta ne smatraju da su perspektive kompanija poput BioNTecha ili Moderne sjajne. Upravo suprotno.
Vlasnici dionica tih kompanija u posljednjih mjesec dana prolaze kroz noćnu moru strmoglavog pada cijene njihovih hartija od vrihednosti.

Činjenice da vakcine ne garantuju dugoročni imunitet, te ne štite od prenošenja zaraze, ali su i dalje dovoljno dobre kad je u pitanju sprečavanje teških ishoda bolesti, izgleda da investitorima ne ulivaju povjerenje u rast budućih prihoda proizvođača vakcina, piše Jutarnji list.

Tako su, na primjer, dionice njemačkog BioNTecha samo danas pale 11,5 posto, dok su unazad godinu dana u minusu od 41,08 posto. U avgustu 2021. cijena jedne dionice BioNTecha dostigla je 464 dolara, a juče se trgovala za 151 dolar.

U doba dok su cijene dionica BioNTecha bile visoko, njemačka biotehnološka kompanija koju su u Majncu pokrenuli naučnici turskog porijekla, bila je glorifikovana zbog primjene mRNA tehnologije u dizajnu vakcina za Covid-19 kao da su skupa sa svojim partnerom, Pfizerom, spasioci svijeta, što se reflektovalo i na raspoloženje investitora. Berze više ne dijele tu euforiju.

Nešto manje bolno razdoblje u posljednja tri mjeseca imali su dioničari Pfizera, za koji se i dalje može reći da je dobro profitirao po pitanju tržišne kapitalizacije tokom pandemije.

Pfizerove dionice takođe su u trendu pada, ali ipak blažem. Može se pretpostaviti kako pad amortizuje činjenica da se radi o mnogo većoj farmaceutskoj kompaniji sa širokim spektrom proizvoda, a koja je u međuvremenu izašla i s informacijama o vrlo djelotvornom lijeku za Covid-19 pod imenom pakslovid, tako da im budućnost ne zavisi toliko od mRNA vakcina.

Sa druge strane, Moderna je pak kompanija koja je veći dio poslovnog uzleta i planova tokom pandemije bazirala na vrlo djelotvornoj vakcini za Covid-19. Popularnost njihove vakcine, a za koju se neko vrijeme smatralo da je čak zaustavlja i širenje zaraze, u jednom je trenutku bila tolika da im je cijena dionice dosegla oko 460 dolara.

Bio je to također avgust 2021. godine, kada je i BioNTech dostizao vrhunce tržišne kapitalizacije. No, danas je cijena dionica Moderne na 150 dolara ili 3 puta manje nego što je bila na vrhuncu.

Ako se trend pada cijene dionica Moderne ne nastavi, kompanija bi ipak mogla biti zadovoljna onim što su postigli, jer su još krajem 2020. godine imali cijenu dionice ispod 70 dolara, to jest, dva puta manje nego danas, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh