BIZnews

Njemački industrijalci: Val omikrona u Kini mogao bi potaknuti recesiju i poskupljenja

Industrijalci u Njemačkoj smatraju da bi širenje omikron varijante COVID-19 u Kini moglo imati ozbiljne negativne posljedice za njemačke kompanije i potaknuti povećanje cijena, javlja Anadolu Agency (AA).

Omikron - Bljesak.info

Njemačka industrijska federacija (BDI) objavila je izvještaj o globalnoj ekonomiji pod nazivom “Globalni izgledi rasta 2022.: Svjetska ekonomija u ciklusu korone”.

U Izvještaju je navedeno da se u 2022. godini očekuje rast globalne ekonomije za četiri posto, a globalne trgovine za pet posto.

U slučaju da se varijanta omikron brže bude širila u Kini, može doći do poremećaja u globalnim lancima opskrbe, što bi moglo izazvati recesiju u određenim sektorima njemačke industrije.

Očekuju se nova ograničenja zbog Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., koje će početi 4. februara u Kini, a naglašeno je da bi ta ograničenja mogla stvoriti nove izazove i za proizvođače i za izvoznike.

“Uska grla će vjerojatno biti popraćena višim cijenama, što će i dalje utjecati na inflaciju. Razvoj epidemije u Kini stoga predstavlja rizik za proces oporavka industrije”, istaknuto je u Izvještaju, te od kompanija zatraženo da budu spremne na različite scenarije i da poduzmu odgovarajuće mjere.

Predsjednik BDI-ja Joachim Lang naveo je da se rizici u globalnoj ekonomiji nastavljaju, te naglasio da je borba protiv epidemije, posebno u zemljama u razvoju, nedovršena i da to predstavlja rizik za trajni globalni ekonomski oporavak.

Navodeći da će varijanta omikron vjerojatno dovesti do privremenog zatvaranja kompanija i infrastrukturnih objekata kao što su luke u Kini, Lang je rekao kako su”geopolitički sukobi uznemirujući i prijete smanjenjem investicijske aktivnosti kompanija diljem svijeta.”

Napominjući da dinamika inflacije nastavlja rasti u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, Lang je naglasio da su rasprave o rizicima koji proizlaze iz inflacije dobile na značaju posebno u Njemačkoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh