BIZnews

Raste industrijska proizvodnja u USK

Privreda Unsko-sanskog kantona, prema statističkim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine oporavlja se od ekonomskih posljedica zbog pandemije virusa korona, pa je industrijska proizvodnja u odnosu na isti period protekle godine povećana za 20,3 odsto, a izvoz proizvoda je veći za 48 odsto nego lani.

Raste industrijska proizvodnja u USK - Zlatan Čekić

Ovo su podaci Privredne komore USK, čiji predsjednik Enes Ružnić kaže kako tome najviše doprinosi okolnost da se evropske zemlje sve više okreću saradnji s balkanskim tržištem, jer je do proizvoda iz Kine sve teže doći, pišu Nezavisne.

“Mislim da je ovo fantastičan rezultat, a možemo istaći kako ga bilježe sve privredne grane, a posebno metaloprerađivačka, mada ne zaostaje ni drvoprerađivačka branša, pa ni turizam, prehrambena industrija i poljoprivreda”, kazao je Ružnić.

On je dodao kako je istovremeno porasla i prosječna plata u USK, koja sada iznosi 927 maraka, ali da je ona još ispod nivoa u Federaciji BiH. Ružnić ističe kako se povećava i trend zapošljavanja novih radnika, a da je broj zaposlenih manji.

“Prognoza oporavka je realna, ali će trebati još dosta vremena da se nivo proizvodne aktivnosti vrati na stanje prije pandemije. Ekonomske restrikcije usljed pandemije virusa korona stvorile su nam ogromne probleme u prošloj godini kada smo zabilježili rekordni pad industrijske proizvodnje”, kaže Ružnić.

Paralelno s tim odvijao se i pad zaposlenosti, pa je u prošloj godini oko 3.500 osoba ostalo bez zaposlenja.

U Privrednoj komori USK su stava kako su dosadašnja pomoć i podrška posrnuloj privredi bili nedovoljni, te dodaju kako su u proteklom periodu poduzeli niz aktivnosti, te uputili veliki broj prijedloga i inicijativa nadležnim institucijama s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

Najveću štetu u protekloj godini pretrpjeli su privredni subjekti u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga, ali su se ove godine zbog popuštanja epidemioloških mjera i dolaska velikog broja naših građana koji žive i rade u inostranstvu, te ostalih turista i ove privredne grane u značajnoj mjeri oporavile.

Ipak, ono što najviše u ovome trenutku zabrinjava ovdašnje ekonomiste jeste nastavak odliva radne snage s ovih prostora u zapadnoevropske zemlje, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh