BIZnews

Veliki udarac za ekonomiju BiH: Dramatičan pad doznaka iz inostranstva

Pandemija koronavirusa imala je negativne posljedice i na ekonomiju u našoj zemlji.

Novac u BiH - 6yka.com

Naime, i nakon što se desio prvi lockdown došlo je do velikog pada u novčanim doznakama koje bh. iseljeništvo šalje u domovinu.

Međutim, prema posljednim podacima došlo je do dramatičnog pada.

Naime, kako su iz Centralne banke BiH naveli za Raport, ukupni tekući transferi u 2019. godini iznosili su 4,35 milijardi KM, od čega se na novčane doznake iz inostranstva odnosilo oko 3,01 milijardi KM.

U 2020. godini, ukupni tekući transferi iznosili su 3,88 milijardi KM, od čega se na doznake iz inostranstva odnosilo oko 2,52 milijardi KM.

“Prema raspoloživim podacima, ukupni tekući transferi za prvih šest mjeseci 2021. godine iznose 2,04 milijardi KM, od čega se na doznake iz inostranstva odnosi 1,39 milijardi KM”, naveli su iz CBiH za Raport.

Također, navode kako personalni transferi iz inostranstva, od 2007. godine, bili su u konstantnom rastu, da bi u 2020. godini bio zabilježen drastičan pad, prenosi Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh