BIZnews

Koliko vrijedi Rafinerija u Brodu?

Rafinerija bafte u Brodu, koja ne radi od havarije koja se dogodila 2018., očito nema više vrijednost koju je potencijalno mogla imati.

Rafinerija nafte u Brodu - Fokus

Poslovanje kompanije od 2008. godine, od kada je u rukama ruskog Zarubežnjefta nije se pokazalo uspješnim, budući da je akumulirani dug premašio 660 miliona KM.

Kako revizorska kuća Deloitte konstatuje u revizorskom izvještaju za 2020. nema plana da će proizvodnja biti ponovo pokrenuta u nekom budućem obračunskom periodu.

Sve ovo su razlozi su da ne samo tržište nego i drugi ne cijene visoko vrijednost ove kompanije.

Tako je Investiciono-razvojna banka odlučila da proda mali udio 0,00729744 posto u Rafineriji nafte Brod, odnosno 19.186 akcija za ukupno 2.494,18 KM. Za pojedinačnu akciju ponuđena je prilično niska cijena od 0,13 KM.

Ukoliko bismo prema ovoj cijeni ravnali vrijednost Rafinerije, pomnoženih 262.914.061 akcija (koliko ukupno kompanija ima), sa 0,13 KM daje ukupnu vrijednost od 34,18 miliona KM.

Treba imati u vidu da društvo ima stalnu imovinu od oko 670 miliona KM, ali istovremeno, postoje i značajne obaveze, koje samo po osnovu dugoročnih kredita iznose 468,6 miliona KM.

Međutim, vrijednost Rafinerije po osnovu cijene udjela koji prodaje IRB RS mnogo je veća od one koja je formirana na tržištu budući da je trenutna cijena akcije Rafinerije 0,0084 KM, ali je manja od knjigovodstvene vrijednosti koja iznosi 0,2277 KM po akciji.

Prema cijeni na Banjalučkoj berzi, tržišna kapitalizacija Rafinerije je svega oko 2,2 miliona KM, dok je njena knjigovodstvena vrijednost 59,8 miliona KM.

Inače, nominalna vrijednost akcija Rafinerije je 1,00 KM.

Naravno, računice koje smo iznijeli ne odražavaju stvarnu vrijednost kompanije koji bi eventualno neko platio ukoliko bi se njeni vlasnici odllučili na prodaju, ali daju pobližu sliku.

Vlada RS prodala je 80 posto akcijskog kapitala Rafinerije nafte Brod ruskom društvu Nerftgazovaja Inovacionaja Korporacija iz Moskve, kao i akcije preduzeća Raafinerija ulja Modriča i Petrol (sada Nestro Petrol)pri čemu se kupac obavezao da će isplatiti Vladi RS 141,8 miliona KM na ime preuzetih obaveza preduzeća, a da će Vlada RS bez naknade izmiriti sve
obaveze, koje su definisane na isti iznos, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh