BIZnews

UniCredit se pridružio Net-zero Banking Alliance (NZBA)

UniCredit / Net-Zero Banking Alliance - PR / Haber.ba

U skladu sa svojom posvećenošću klimatski pozitivnoj budućnosti, UniCredit se pridružio Net-Zero Banking Alliance (NZBA), savezu banaka širom svijeta koji vodi UN, predan usklađivanju svojih kreditnih i investicijskih portfelja s nultom stopom emisije do 2050. godine ili ranije, u skladu s veoma ambicioznim ciljevima postavljenim Pariškim klimatskim sporazumom.

Predstavljajući više od trećine globalne bankarske imovine, s preko 76 članova iz 35 zemalja i ukupnom aktivom od 54 milijardi dolara, Savez je ključan korak u mobilizaciji finansijskog sektora ka klimatskim promjenama. On prepoznaje vitalnu ulogu banaka u podržavanju globalne tranzicije realne ekonomije ka ostvarenju nulte stope emisije, koja podrazumijeva i emisije štetnih gasova usljed operativnih aktivnosti, emisiju štetnih gasova usljed proizvodnje sive energije, uključujući emisiju štetnih gasova iz opsega 3.

Članovi Saveza se obavezuju da će:

  • Postaviti privremene ciljeve zasnovane na scenariju za 2030. ili ranije za prioritetne sektore
  • Dati prioritet područjima s najvećim utjecajem, tj. sektorima s najvećim intenzitetom stakleničkih plinova i emisijom
  • Godišnje objavljivati emisije gasova i intenzitet emisija
  • Uzeti u obzir najbolje raspoloživo naučno znanje
  • Postaviti prve ciljeve u roku od 18 mjeseci od potpisivanja, te nakon toga izvješavati na godišnjem nivou
  • Izvjestiti o napretku u odnosu na preispitanu strategiju tranzicije na nivou odbora

NZBA saziva Finansijska inicijativa Programa Ujedinjenih naroda za okoliš i bankarski je element Glasgow Finansijske alijanse za nultu stopu, kojom predsjedava Mark Carney, specijalni izaslanik UN-a za klimatske akcije i finansije uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjena 2021.

UniCredit se s ponosom pridružuje vodećim bankama u ovim zajedničkim nastojanjima da se do 2050. godine postignu nulte stope emisije. Radujemo se zajedničkoj suradnji s našim klijentima, kako bismo im pomogli u njihovim tranzicijskim planovima i ubrzali pozitivno djelovanje na klimu. Dodatni detalji o našoj ESG strategiji bit će objavljeni na predstojećem danu investitora, u sklopu novog poslovnog plana za Grupu.

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredit-a, komentirao je: “UniCredit je ponosan što se pridružio Net-Zero Banking Alliance-u i obvezuje se da će do 2050. godine uskladiti svoje portfelje kreditiranja i ulaganja s nultim stopama emisija. Ovo je važan trenutak na našem putu ka održivijoj budućnosti i neophodna je akcija da se usmjeri pažnja i na kraju postigne značajan napredak u ovoj oblasti.

Andrea Orcel – PR / Haber.ba

“Mi postojimo kako bismo našim klijentima pružili podršku kroz sve izazove s kojima se suočavaju, a to uključuje i pomoć industrijama da se prilagode svijetu koji se mijenja. Kratkoročno, to će značiti rad s kompanijama koje bi mogle biti tek na početku svog puta ka održivosti. Učinit ćemo to ako – i samo ako – vjerujemo da je ovaj put i realan i na kraju koristan za sve dionike, uključujući i okoliš. Učiniti drugačije bilo bi neodgovorno i nikako ne bi išlo u korist kupaca i klijenata koje uslužujemo, niti našeg opredjeljenja za osnaživanje zajednica širom Europe.

“Fokusirani smo na pružanje pozitivnog i održivog prelaska na zelenu energiju, koja nanosi što je moguće manju štetu i planeti i ljudima. Potpisivanje Net-Zero Banking Alliance-a je naše opredjeljenje da se pomogne društvu u ovoj promjeni. To neće biti proces preko noći, ali vjerujem da je 2050. pravi cilj za našu industriju da se posveti i radujem se promjenama koje će uslijediti.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh