BIZnews

Kolumbijski izvoznici kafe suočavaju se s velikim gubicima zbog čega su moguća nova poskupljenja

Izvoznici, trgovci i pržionice kafe u Kolumbiji suočavaju se s velikim gubicima s obzirom na to da uzgajivači ovog proizvoda nisu uspjeli isporučiti milion vreća zrna što predstavlja gotovo 10 posto uroda.

kafa - Nezavisne

Svjetske cijene kafe porasle su ove godine za 55 posto uglavnom zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu koji je ujedno i najveći proizvođač kafe.

Samim tim, poremećaji na tržištu stvorili su probleme i kolumbijskim poljoprivrednicima kod kojih se bilježi smanjenje prodaje ovog proizvoda.

“Nastao je haos na tržištu. Ako se suša u Brazilu nastavi, možemo očekivati i veće cijene kafe”, rekao je jedan od trgovaca, prenosi Reuters.

Iako su kolumbijski proizvođači kafe saopćili kako će isporučiti nešto kasnije tokom ove godine, kupci ovog proizvoda nisu uvjereni da je plan ostvariv.

“Mnogi se odlučuju na to da sada prijavljuju gubitke umjesto da čekaju i riskiraju još veće gubitke ako uzgajivači i dalje ne isporuče zadanu količinu. Problem je što cijene i dalje rastu”, navodi Reuters.

Prema dosadašnjim informacijama, nekoliko svjetskih trgovačkih konglomerata razmatra gubitke od 8 do 10 miliona dolara zbog nedostavljene kafe, a Kolumbijska federacija uzgajivača kafe također je saopćila kako se suočava s velikim gubicima, piše Klix.

“Mogu vam reći da postoji nekoliko kolumbijskih izvoznika čije finansije još ne pate zbog poremećaja na tržištu. Međutim, trgovački lanci, Federacija uzgajivača kafe kao i ostali izvoznici, trpe velike gubitke”, rekao je šef Federacije Roberto Velez za Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh