BIZnews

Rast cijena hrane postao noćna mora cijelog svijeta

Cijene hrane u svijetu nastavljaju konstantno rasti od 2020. godine, kada se pojavila pandemija koronavirusa (COVID-19), što je dovelo i do rastuće inflacije širom svijeta, javlja.

Kupovina - Twitter

Prema podacima koje je prikupila reporterska ekipa Anadolije pregledom Indeksa cijena hrane koji mjesečno objavljuje Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), cijene hrane u svijetu rastu od aprila 2020. godine.

FAO-ov Indeks cijena hrane ima za cilj obuhvatiti kombinirane rezultate promjena cijena raznih prehrambenih proizvoda, uključujući biljna ulja, žitarice, meso i šećer, te ih uporediti na mjesečnoj bazi.

Stručnjaci smatraju da je povećanje cijena nafte, proizvodnje hrane i transportnih troškova zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 utjecalo na porast cijena zabilježen u FAO-ovom Indeksu cijena hrane.

Problemi kod zapošljavanja na tržištu rada zbog pandemije koronavirusa još su jedan globalni razlog povećanja cijena hrane.

Porast cijena hrane nije ograničen na period kada je pandemija uzrokovala probleme u lancu opskrbe, i kada su države uvele restriktivne mjere, nego je nastavljen i tokom 2021. godine, kada je počeo period globalne normalizacije.

U maju oboren desetogodišnji rekord u cijenama hrane
Vrijednost zabilježena u Indeksu cijena hrane u maju 2021. iznosila je najviši nivo u skoro deset godina od Arapskog proljeća 2011. godine. Vrijednost u maju 2021. dostigla je 127,8, a indeks je prethodno zabilježio vrijednost od 130,4 u septembru 2011. godine.

Indeks, koji je u junu pao na 125 uz ograničen pad nakon maja, u julu je iznosio 123,5, a u augustu je porastao na 127,4.

Porast cijene biljnih ulja
Prema posljednjem biltenu cijena hrane u svijetu, vrijednost zabilježena u Indeksu cijena hrane u augustu ukazuje na porast od blizu 33 posto na godišnjem nivou.

Ovo povećanje indeksa uglavnom je uzrokovano rastom cijena biljnih ulja. Rast cijena biljnog ulja dostigao je 67,9 posto na godišnjem nivou u augustu. Prema podacima FAO-a, to je rezultat povećane potražnje za biodizelom i nepovoljnih vremenskih uslova.

Drugi proizvod kod kojeg je zabilježen najveći rast cijena u ovom periodu bio je šećer sa 48,1 posto. Navedeno je da su nepovoljni vremenski uslovi u Brazilu uzrokovali smanjenje ponude.

Također, u augustu je na godišnjem nivou došlo do povećanja cijena žitarica za 31,1 posto, nakon što su nepredvidljivi i nepovoljni vremenski uvjeti utjecali na žetvu te izazvali pad proizvodnje.

U istom periodu zabilježen je porast cijena od 22 posto kod mesnih proizvoda i 13,6 posto u mliječnim proizvodima.

Rast cijena hrane u svijetu jedan od pokretača inflacije

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u Sjedinjenim Američkim Državama u augustu je porastao za 5,3 posto na godišnjem nivou, dok je inflacija u istom periodu porasla za 3,7 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh