BIZnews

Kompanija Tesla na sudu zbog optužbi radnika za rasizam

Poznati proizvođač automobila na električni pogon Tesla suočava se s optužbama zbog rasizma.

Kompanija Tesla - federalna.ba

U Teslinim tvornicama vlada katastrofalna situacija, tvrde neimenovani bivši uposlenici u pogonima te kompanije, piše u svom prilogu Deutsche Welle.

Bivši uposlenik Tesle Owen Diaz je navikao na mnogo toga. Za njega su kao crnca u Americi uvrede dio svakodnevice. Ali ono što je Diaz, sudeći po njegovim navodima, doživio kao uposlenik Tesle, nadmašilo je sve već viđeno.

Diaz danas ima 53 godine, 2015. i 2016. je radio u kalifornijskom Freemontu u Teslinoj tvornici. Tamo je radio na liftovima i bio zadužen za to da metalni i drugi dijelovi za automobile završe na pravoj montažnoj traci.

Ali umjesto opuštene radne atmosfere on je, kako kaže, bio redovito izložen nepodnošljivim situacijama – koje su ga toliko mučile da je na kraju dao otkaz. U proizvodnim halama, kaže Diaz, podli komentari i poruke mržnje su bile uobičajene, svakodnevne pojave.

Jučer, 29. septembra, tačno pet godina kasnije, Diaz se ponovo suočio sa svojim poslodavcem. Nekadašnji Teslin uposlenik tužio je firmu zbog rasizma i diskriminacije. Tesline tvornice su „leglo rasističkog ponašanja”, stoji u optužnici. Suđenje se odvija pred sudom u Kaliforniji. Uposlenici afroamerikanci, kako stoji u optužnici, u Tesli su izloženi kontinuiranim i ozbiljnim uznemiravanjima.

Tesla demantira sve optužbe na svoj račun. U slučaju Diaz firma tvrdi da nema saznanja o diskriminatornom ponašanju svojih radnika, tvrdi se.

Tesla istovremeno naglašava da se ta tvrtka protivi svakom obliku diskriminacije, uznemiravanja i nepoštenom tretmanu, da se svaki slučaj shvata ozbiljno, te da se on istraži.

– Nikada nećemo biti u stanju da spriječimo svaku pojedinu osobu u tvornici da se ponaša na neprimjeren način, ali ćemo i dalje činiti sve što možemo kako bismo poticali ispravno ponašanje i poduzet ćemo mjere ako se nešto loše dogodi – tvrdi se u saopćenju te kompanije.

Diaz smatra da je sve to nedovoljno. Za svoje pretrpljene duševne boli on sada zahtijeva odštetu.

– Stalno sam imao priliku čuti rečenice poput: ‘Dolazi ovamo, crnčugo’ ili ‘Idi nazad u Afriku'”, tako je Diaz u jesen 2018. u New York Timesu opisao svoje iskustvo u Tesli.

Diaz nije jedina osoba koji optužuje Teslu da u tvornicama te američke firme vladaju nepodnošljivi radni uslovi.

Samo u periodu između 2018. i 2021. godine, 120 osoba je tužilo Teslu zbog diskriminacije. Devet tužbi je odbačeno zbog nedostatka dokaza, a sve druge su prihvaćene.

Teslin model ugovora sa radnicima nije izoliran slučaj. Tu je dosta raširena metoda kod kompanija koje bilježe brzi rast i koje ne vode puno računa o potrebama svojih uposlenika, kažu stručnjaci, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh