BIZnews

Strane investicije u RS-u: U pet godina uloženo 1,3 milijardi KM

Trećina stranih direktnih investicija uloženih u BiH završi u Republici Srpskoj. Ukupna ulaganja u BiH su nešto veća od 15 milijardi KM, od čega se na RS odnosi oko 5,5 milijardi KM.

Euro novac - Nap.ba

Narodni poslanik Jelena Trivić tražila je od od Ministarstva privrede i preduzetništva RS informaciju o stranim direktinim ulaganjima u RS, počevši od 2015. godine.

Podatke je dobila zaključno sa 2019. godinom, a ukupna vrijednost stranih direktnih investicija u tih pet godina iznosi oko 1,3 milijardi KM.

Stanje ukupnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku do kraja 2019. godine kumulativno iznose oko 5,5 milijardi KM. Srpskainfo podsjeća da su samo “Telekom Srpske” i Naftna industrija RS prodati ukupno za oko milijardu i po KM (646 miliona evra i 121,1 milion evra).

Vrijednost stranih direktnih investicija po godinama, a po podacima Ministarstva, iznose: u 2015. godini 146,5 miliona KM, u 2016. godini 84,5 miliona KM, u 2017. godini 284 miliona KM, u 2018. godini 407,3 miliona KM i u 2019. godini 382,8 miliona KM.

– Podaci su poražavajući. U prosjeku su godišnje strane investicije oko 260 miliona KM. Ako se uzme u obzir da u ove podatke ulazi i reinvestirana dobit postojećih stranih firmi, onda bismo došli do toga da su podaci o vrijednosti novih investicija na nivou statističke greške – ocjenjuje Trivićeva.

– Naravno da vlast u Srpskoj to pravda komplikovanošću političkog sistema na nivou Bosne i Hercegovine, ali učestvovali su u toj vlasti i mogli su da promijene situaciju. Dakle, stalno govore kako rasterećuju privredu i da stvaraju bolje poslovno okruženje, ali ovi podaci to demantuju – zaključila je ona.

SVAKA ČETVRTA MARKA U BANKAMA
Svaka četvrta marka od direktnih stranih investicija pristiglih u BiH uložena je u finansijsku djelatnost. Tako je u ovu djelatnost, uglavnom u banke, uloženo ukupno oko 3,7 milijardi KM.

Poslije toga strani ulagači najviše su zainteresovani za trgovinu, u koju su uložili oko dvije milijarde KM, pa telekomunikacije – oko 1,7 milijardi KM. Na četvrtom mjestu je snabdijevanje električnom energijom, u koju je uloženo oko 726,5 miliona KM, prenosi Srpskainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh