BIZnews

Razmišljate o tome da date otkaz? Evo što biste prije trebali razmotriti

Ako ste jedan od onih koji razmišljaju o promjeni posla, trebali biste razmisliti o nekoliko stvari prije nego što svoju odluku priopćite svom nadređenom. Nakon toga nema povratka, tako da morate biti potpuno sigurni da je ta odluka ispravna

Otkaz - Ilustracija / Kurir.rs

Trenutno se puno govori o tome da mnogi ljudi razmišljaju o promjeni posla. Ako ste jedan od njih, trebali biste razmisliti o nekoliko stvari prije nego što svoju odluku priopćite svom nadređenom. Nakon toga nema povratka, tako da morate biti potpuno sigurni da je ta odluka ispravna.

U tekstu ćemo iznijeti nekoliko savjeta o tome kako donijeti argumentiranu odluku o promjeni posla.

Napravite popis razloga zašto želite otići i zašto biste trebali ostati
Morate biti vrlo sigurni zašto želite dati otkaz. To nije odluka koja se donosi iz hira, nego odluka o kojoj treba temeljito razmisliti. Tijekom jednog do dva tjedna bilježite razloge zbog kojih želite otići, ali i razloge zbog kojih biste trebali ostati na sadašnjem poslu. Nemojte previše razmišljati o tim popisima: jednostavno bilježite ono što vam padne na pamet.

Na kraju tjedna razmotrite popise. Pozorno i višekratno razmotrite razloge za i protiv koje ste zapisali te razmislite o konačnim prednostima i manjkavostima ideje o otkazu. Dobro bi bilo da o svemu porazgovarate s nekim kako biste dobili i drugu perspektivu, a ponekad vam već sam proces glasnog izgovaranja razloga za i protiv može pomoći da si razjasnite što biste trebali učiniti.

Razmislite kako dalje
Nikada nemojte napuštajte posao, a da ne znate što ćete učiniti sljedeće. To može biti nešto drugačije, poput započinjanja nove karijere, ili nešto općenito, poput traženja veće fleksibilnosti. Ključno je identificirati što želite, tako da se na to možete usredotočiti prilikom traženja posla. Možda želite postati digitalni nomad pa ćete tražiti poziciju koja to omogućava. Možda vam je dosadilo imati šefa pa ćete pokrenuti svoj posao i postati poduzetnik. Možda ste zadovoljni svojom trenutnom ulogom, samo ne u tvrtki u kojoj ste zaposleni. Bez obzira na vaše razloge, samo budite sigurni da je to zaista ono što želite.

Razmislite o promjeni unutar tvrtke
Ne morate nužno napustiti tvrtku da biste pronašli novi posao. Često postoje interne mogućnosti kojih možda niste svjesni. Razgovarajte sa svojim menadžerom kako biste saznali kakve su mogućnosti. Recite mu što konkretno tražite kako bi vam najbolje pomogao da to ostvarite. Ako se osjećate zaglavljeno u svojoj trenutnoj ulozi, možda ćete se moći prihvatiti projekta rastezanja ili se prebaciti u drugi tim kako biste stekli iskustvo u drugoj ulozi. Ako tražite veću fleksibilnost, tražite više mogućnosti za rad od kuće.

Pouka priče je da nikada nećete znati postoji li neka mogućnost ako ne pitate. Zato nikada nemojte donositi odluke na temelju pretpostavki.

Preispitajte svoje financije
Nikada ne napuštajte posao bez dobrog uvida u vlastite financije. Davanje otkaza a da pri tom nemate već dogovoren novi posao, imat će značajan financijski utjecaj. Ne znate koliko ćete dugo tražiti novi posao, a ne želite doći u situaciju da ostanete bez novca.

Trebali biste imati ušteđevinu da pokrijete najmanje tri do šest mjeseci, a da pri tome ne morate posezati u svoj fond za hitne slučajeve. Osim ako nije riječ o izuzetno zatrovanom radnom okruženju, najbolje bi bilo ostati na trenutnom poslu koliko god je moguće, kako biste imali financijsku sigurnost dok tražite nešto novo, prenosi tockanai.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh