BIZnews

Metalski sektor ostvaruje 40 posto bh. izvoza

Metalski sektor ima najveće učešće u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH učestvujući u ukupnom izvozu iz BiH sa blizu 40 posto, a u uvozu sa 36 posto.

Ovo je, između ostalog, rečeno na prezentaciji robne razmjene BiH sa inodtranstvom za prvo polugodište 2021. godine Vanjskotrgovinske komore BiH u ponedjeljak u Sarajevu.

U prvom polugodištu ove godine je metalski sektor ostvario izvoz u ukupnoj vrijednosti od 2,7mld KM, što je više za 829,8 mil KM ili 45 % više u odnosu na isti period prethodne godine.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuje elektroindustrija ( električne mašine ), željezo, čelik i njihovi proizvodi.

Električne mašine smo izvozili najviše u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku. Analizirajući najznačajnije vanjskotrgovinske partnere, izvoz je porastao prema svim navedenim tržištima, vrijednonosno najviše na tržište Slovenije ( 48 mil KM ) i Hrvatske ( 26 mil KM ).

Željeza i čelika je izvezeno u vrijednosti od 424,7 miliona KM, što je povećanje od 217,9 miliona KM ili 105 % u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Izvoz željeza i čelika je povećan u sva najznačajnija tržišta, vrijednosnosno najviše u Srbiju ( za 49,3 mil KM ) i Tursku ( za 48,5 mil KM ).

U prvom polugodištu ove godine je uvezeno proizvoda metalskog sektora u vrijednosti od 3,5 mlrd KM, što je više za 838,8 mil KM ili 32 %. Vrijednosno je najviše uvezeno elektro i autoindustrije.

Najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje EU i Srbija. Prema svim najznačajnijim uvoznim tržištima je povećan uvoz, a vrijedonosno najviše iz Slovenija ( za 38 mil KM).
Uvoz automobila i dijelova automobila je povećan za 44, 9 miliona ili 21% u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je Holandija, pa je u analiziranom periodu iz Holandije uvezeno autobomobila i dijelova u vrijednosti od 139,3 mil KM, što je više za 54,6 mil KM ili 64 % u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Uvoz iz Njemačke se oporavlja, a povećanje uvoza bilježimo i iz Slovenije i Srbije, navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh