BIZnews

U FBiH u junu 57.769 turista, 51,3 posto više nego u maju

Najviše noćenja ostvarili gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Srbije, Hrvatske i Kuvajta.

Mostar - Bljesak

Federaciju BiH u junu 2021. godine posjetilo je 57.769 turista, što je četiri puta više u odnosu na juni 2020., a u odnosu na maj ove godine veći je za 51,3 posto. Učešće domaćih turista bilo je 45,9, a stranih turista 54,1 posto.

– Ukupan broj noćenja turista u junu ove godine u FBiH iznosio je 124.271, što je četiri puta više u odnosu na juni lani, a u odnosu na maj ove godine veći je za 61,9 posto. Učešće domaćih turista u ukupnom broju noćenja bilo je 41,2, a stranih 58,8 posto – podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju.

Veliki porast broja turista i broja noćenja u junu 2021. u odnosu na isti mjesec prošle godine, direktna je posljedica pandemije COVID-19, jer su u istom periodu lani objekti za smještaj gostiju bili gotovo u potpunosti zatvoreni.

U strukturi noćenja stranih turista u junu u FBiH najviše su ostvarili turisti iz: Ujedinjenih Arapskih Emirata (23,8 posto), Saudijske Arabije (16,4 posto), Srbije (8,0 posto), Hrvatske (7,5 posto) i Kuvajta (3,7 posto) što je ukupno 59,4 posto, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh