BIZnews

Vrijeme je da se krene: Za robu iz Bosne i Hercegovine više neće biti dugih zastoja

Svi proizvođači voća i povrća koji izvoze svoje proizvode iz BiH moraju to najaviti na vrijeme, a hrvatski organi će u tom smislu biti fleksibilni i sve će biti pregledano taj dan, rekao je danas Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

Uvoz/Izvoz - Ilustracija / Facebook

On je danas posjetio granični prelaz u Gradišci i razgovarao s Andrijom Mikulićem, glavnim državnim inspektorom Hrvatske, o problemima izvoza voća i povrća iz BiH, piše “Hayat“.

Podsjećamo, bh. proizvođači svježeg voća i povrća su se u proteklom periodu žalili da predugo čekaju na graničnom prelazu sa Hrvatskom, da fitosanitarna inspekcija kratko radi te da im duga čekanja kvare robu kojom su onda nezadovoljni inostrani kupci.

Košarac je istakao da je u prvoj polovini jula na graničnom prelazu Stara Gradiška pregledano i u Hrvatsku propušteno 106 pošiljki voća i povrća iz BiH.

Informisan sam da su dosadašnja praksa i analiza stanja utvrdili da hrvatska strana može dnevno da pregleda između 14 i 18 pošiljki”, istakao je Košarac.

Dodao je da vjeruje da će u tom kontekstu uspjeti da obezbijede adekvatan spoljnotrgovinski promet proizvoda iz BiH tranzitno kroz Hrvatsku, a najvećim dijelom upućenih na tržište Slovenije.

Apelovao sam i zamolio Mikulića da se, ukoliko se broj prijavljenih kamiona poveća, razmotri mogućnost produženja radnog vremena na graničnim prelazima, za šta postoji fleksibilna spremnost hrvatskih organa”, kazao je Košarac.

Na pitanje novinara da li je problem što u BiH ne postoji zakon o carinskim prekršajima, a u vezi sa digitalnim prijavama pošiljki, Košarac je rekao da bi jedan od odgovora mogao biti “mali Šengen”.

Primjena ovog modela ubrzala bi protok robe, ljudi i usluga. BiH je i dalje zarobljena nekim stavovima Evropske unije i najbolje bi bilo za privredu BiH da postoji zajedničko regionalno tržište poput ‘malog Šengena’”, naglasio je Košarac.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana razgovarao sa Mikulićem i da je tada definisana određena vrsta kretanja, kako ne bi bilo zastoja na graničnim prelazima.

Tada smo dogovorili vrlo jasnu aktivnost da je veoma važno i značajno zbog propisa i standarda elektronskog načina komuniciranja da naši primarni proizvođači najave dolazak na granični prelaz. Veoma važno je i da se bez te najave u zakazanom danu neće moći vršiti kontrola i zato još jednom apelujem na domaće proizvođače da adekvatno najave termin svog dolaska na granični prelaz kako bi se blagovremeno mogla izvršiti fitosanitarna kontrola”, naglasio je Košarac.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istakao je za “Nezavisne” da je dobro što je dogovor u vezi s problemima domaćih izvoznika riješen ikada nego nikada.

Nanesena nam je šteta u ranim sortama voća, a to je oko 20 posto. Problem je što smo lako mogli izgubiti kupce u Evropskoj uniji koji su otkupljivali naše proizvode. Šteta je mogla da budu mnogo veća da se nisu dogovorili, tako da pozdravljamo ovo i nadamo se da će sada roba nesmetano ići”, kazao je Dojčinović.

Naveo je da ovo mora da bude pouka institucijama te da postane trajna mjera, a ne da se ponavlja svakog ljeta. “Mi imamo isti problem sedam-osam godina i moramo napuštati svoje poslove i hodati od institucija do medija da nas zaštite”, dodao je Dojčinović.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, istakao je da su do sada propadali kamioni voća i povrća koji su bili ugovoreni za izvoz.

Ovo je napredak za poljoprivrednike. Dogovor je bitan, posebno za proizvođače sa većim količinama, jer ih nemaju gdje plasirati u BiH, a imaju ugovorene kupce u Evropskoj uniji. Problem je i sa šljivom, malinom i kupinom, jer dnevno bude pušteno pet-šest kamiona, a ostali stoje”, rekao je Hasanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh