BIZnews

BiH na Amazonovoj listi, šta to znači za privrednike

Kompanija Amazon revidirala je prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi iBosna i Hercegovina. Proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu.

Amazon - Moneycontrol

Interesantno, kompanija koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70% u Covid-19 krizi tek sada dodaje čak 85 zemalja, i na taj način fundira svoj dalji rast. Zemlje pod sankcijama kao što su Kuba i Sjeverna Koreja ostale su van ove liste.

– Prodavači iz BiH ranije su mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu, pojašnjava prof. dr. Azra Zaimović sa School of Economics and Business u Sarajevu.

Prodaja se može započeti već sa Amazonovim korisničkim računom ili putem profesionalnog prodajnog računa. Prodavači mogu nuditi popularne proizvode koji već postoje na Amazonu, kreirati vlastiti brend (koji je u online okruženju važniji nego inače) ili kombinirati oboje. Amazon nudi broje analize i jedna od analitika jeste i njihova lista najprodavanijih proizvoda na Amazonu koja se objavljuje svaki sat vremena.

Amazon oblikuje ekonomiju SAD-a pa i svijeta prema svojoj viziji. Kompanija koja je sinonim za internet trgovinu kontinuirano radi na povećanju broja proizvoda, privlačenju novih kupaca i pronalasku tržišnih niša. Činjenica da proizvodi iz BiH mogu jednostavno biti ponuđeni kupcima i isporučeni na njihova vrata u cijelom svijetu predstavlja određenu razvojnu šansu i priliku za domaće proizvođače. Međutim, ovo je prilika još više za preduzetnike i mlade osobe koji mogu kreirati svoje radno mjesto na globalnom tržištu uz relativno male investicije u početni kapital.

– Za olakšan iskorak domaćih preduzetnika na svjetsko online tržište, potrebne su jasne instrukcije poreskih tijela u BiH u vezi s poreznim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka, naglašava prof. Zaimović, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh