BIZnews

Plata u Republici Srpskoj ne pokriva ni pola potrošačke korpe

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile za nabavku prehrane 741,46 KM, za stanovanje i komunalne usluge 593,27 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105,55 KM.

Kupovina - Twitter

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 145,00 KM, higijena i njega zdravlja 91,20 KM, prevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,65 KM – saopćili su iz Saveza sindikata RS-a.

Kako su naveli, niske prosječne plaće u martu ove godine primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 794 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 778 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, čija je prosječna plaća u martu iznosila 757 KM.

Niske plaće dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 737 KM, kao i u trgovini 739 KM – istakli su u Savezu.

Kako su dodali, u RS-u je najveća prosječna plaća isplaćena u martu u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.505 KM, a najniža isplaćena plaća je u oblasti građevinske djelatnosti i to 699 KM.

Prosječna plaća nakon oporezivanja (neto plaća) u Republici Srpskoj isplaćena u martu 2021. godine iznosi 978 KM i manja je za 6 KM u odnosu na prosječnu plaću isplaćenu u februaru 2021.godine – pojasnili su u Savezu, prenosi “Capital“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh