BIZnews

Ekonomske zone na Jadranu: Hoće li BiH zaštititi svoje more

Nakon što su Hrvatska i Italija odlučile proglasiti svoje ekskluzivne ekonomske zone u Jadranskom moru, i u Bosni i Hercegovini poduzeti su prvi koraci za zaštitu mora u dijelu koji pripada Bosni i Hercegovini.

Federalna vlada je nedavno pokrenula inicijativu za regulatorno i institucionalno uređenje upravljanja i zaštite Jadranskog mora u granicama Bosne i Hercegovine.

Vlada je uputila inicijativu Vijeću ministara BiH za regulatorno i institucionalno uređivanje upravljanja i zaštite Jadranskog mora kao dijela teritorije BiH i prekogranične vode i određivanje nadležnog organa na nivou BiH za pripremu potrebne regulative i planova kojim će propisati jasne obaveze i odgovornosti pojedinačnih institucija u dijelu upravljanja i zaštite obalnih morskih voda i teritorijalnog mora.

Regulativa i planovi treba da, uz ostalo, osiguraju institucionalno jačanje kapaciteta i koordinacije svih nivoa vlasti s ciljem sveobuhvatnog upravljanja i zaštite mora i morskog okoliša, te usklađivanje mjera zaštite obalnih morskih voda i teritorijalnog mora radi očuvanja morskog okoliša i obalnog područja Jadranskog mora.

Iz Hrvatske dolaze tvrdnje da ekonomski pojas ne mijenja ništa u odnosu na sadašnje stanje jer se proglašava u istom području mora u kojem se sada proteže zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Hrvatske, koji se odranije primjenjuje na BiH.

No, uprkos tome, stručnjaci upozoravaju da se BiH mora uozbiljiti i poduzeti korake u zaštiti svojih suverenih prava na moru.

Hrvatska je u februaru proglasila svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu na Jadranu, a postupak još traje u Italiji. Proglašenjem zona dvije zemlje dobit će pravo graditi umjetna ostrva na Jadranu i koristiti energiju mora i vjetra.

Juče su ministri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio, potpisali na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu o tripartitnoj saradnji na sjevernom Jadranu.

Ministri su, između ostalog, dogovorili pojačanu saradnju luka sjevernog Jadrana i zajedničku promociju jadranskog plovnog puta.

U skladu s odlukom arbitražnog suda, Slovenija nema pravo proglasiti vlastitu ekskluzivnu ekonomsku zonu na Jadranu.

Jadransko more, kao poluzatvoreno more s velikom gustoćom pomorskog prometa i s vrlo osjetljivim ekoistemom, zahtijeva usku saradnju sve tri primorske države, naglašeno je prilikom potpisivanja zajedničke izjave trojice ministara na Brdu kod Kranja, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh