BIZnews

MMF povećao prognoze rasta svjetske ekonomije, rast u BiH 3,5 posto

Međunarodni monterni fond prognozira ekonomski rast BiH u 2021. godini od 3,5 posto, nakon procijenjenog pada od 5,5 posto u prošloj godini, navodi se u najnovijem outlooku objavljenom danas.

Prognoza rasta nije promijenjena u odnosu na procjene koje je ova međunarodna finansijska institucija iznijela početkom ove godine.

Za 2022. godinu, MMF predviđa rast BDP-a Bosne i Hercegovine od 3,2 posto.

Organizacija je u utorak saopćila da očekuje rast svjetske ekonomije od 6 posto za 2021. godinu, u odnosu na prognozu od 5,5% u januaru.

Gledajući dalje, globalni BDP za 2022. godinu se povećava za 4,4%, više nego što je bila ranija procjena koja je iznosila 4,2%.

– Čak i uz veliku neizvjesnost u pogledu pandemije, izlaz iz ove zdravstvene i ekonomske krize je sve vidljiviji, rekla je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath u najnovijem izvještaju World Economic Outlook.

Posljednja runda fiskalnih stimulansa u SAD-u, zajedno s uvođenjem cjepiva širom svijeta, učinila je organizaciju sigurnijom u globalnu ekonomiju ove godine.

Nejednakost dohotka unutar zemalja vjerovatno će se povećati jer mladi radnici i oni s relativno nižim vještinama ostaju pod većim utjecajem ne samo u naprednim već i na tržištima u razvoju i ekonomijama u razvoju.

MMF je poručio da bi se vlade trebale nastaviti fokusirati na “bijeg od krize” pružajući fiskalnu podršku, uključujući i svoje zdravstvene sisteme. U drugoj fazi, “kreatori politike morat će ograničiti dugoročne ekonomske ožiljke” iz krize i povećati javne investicije, prenosi indikator..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh