BIZnews

Sami ćemo se zaključati, nužne su hitne mjere za ekonomiju

Hoće li Bosna i Hercegovina dobiti novac od MMF-a koji bi se trebao uložiti u saniranje gubitaka domaćeg gospodstva te hoće li doći do novih zakonskih rješenja u obliku tzv. koronazakona kojima bi se pomoglo ekonomiji, jedno je od ključnih pitanja u ovom trenutku, piše Večernji list BiH.

Oporavak tržišta

Djelomični lockdown s kojima se suočavaju pojedine županije, poput Sarajevske, kao da najavljuje novu fazu koja će zahtijevati koordinirano djelovanje svih razina vlasti,piše Pogled.

Činjenica da smo zadnji u Europi po pitanju cijepljenja značit će samo jedno – vlasti neće morati provoditi zaključavanje gospodarstva – zaključat ćemo se sami zbog neodgovornosti i nedostatka koordinacije.

A ta neodgovornost jednog dijela stanovnika dovest će do teške situacije u gospodarstvu koje se neće dovoljno brzo oporaviti niti će pratiti trendove oporavka tržišta u okruženju, o kojima i ovisi.

Dobra je vijest što je Agencija za bankarstvo FBiH omogućila ponovno prijave poslovnih subjekata za mjere kreditnih moratorija, no primjer bi trebali slijediti i svi ostali te na sve moguće načine pomoći gospodarstvu suočiti se s novom krizom.

Prvi test nismo prošli, a to je činjenica da BiH nije uspjela sklopiti novi aranžman s MMF-om kojim bi se osiguralo nužan financijski paket za oporavak. Iz te institucije su jasni – žele vidjeti konkretne reformske zahvate. – Spremni smo nastaviti pregovore s BiH u bilo kojem trenutku, ali smo jasno rekli kako želimo vidjeti reforme u zamjenu za kredit i te reforme su od ključnoga značaja – rekao je za BHRT Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Ekonomski analitičari također su složni kako bi vlasti trebale reagirati što prije te što odlučnije u procesu spašavanja gospodarstva. Jedan od njih je i ekonomski analitičar i profesor na Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Faruk Hadžić koji je na svojem profilu na Facebooku podsjetio kako je prije točno godinu dana pozvao vlasti da se odmah pomogne gospodarstvu i održavanju gospodarskog sustava, ako je potrebno, i kroz podizanje kredita.

– Puno jeftinije je pomoći, nego pustiti da propadnu radna mjesta. Svi smo svjedoci što se dogodilo. Mjere vlasti bile su u potpunosti zakašnjele i nedovoljne – upozorio je on. Kaže kako, u slučaju novog zatvaranja, zaduživanje na domaćem tržištu je ograničeno i niže razine vlasti neće biti u prilici dovoljno pomoći gospodarstvu i radnicima. Potrebno je, ističe, donijeti nove “koronazakone / uredbe” koji će odmah pomoći gospodarstvu.

Zajam EU-a

Inače, u proračunu FBiH planirana je financijska pomoć nižim razinama vlasti u obliku potpore provođenju mjera strukturnih reformi u iznosu od ukupno 230 milijuna KM, od čega je 200 mil. KM predviđeno za županije, a 30 mil. KM za gradove i općine. Intencija je dio tog iznosa iskoristiti za potporu proračunima županija, a dio, u ovisnosti o specifičnosti gospodarstava tih županija, za provođenje strukturnih reformi.

Djelomična pomoć u obliku zajma EU-a vrijednog 250 mil. eura, koji će dobiti BiH u cilju pomoći u oporavku od pandemije, svakako će dobro doći, no za sveobuhvatnije rješenje potrebno je osigurati financiranje iz nekoliko različitih izbora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh