BIZnews

Ekonomski analitičar: Sada kupovati stan ne bi bilo baš preporučljivo

EKONOMSKI analitičar Damir Novotny gostovao je u Novom danu N1. Komentirao je predstojeću turističku sezonu i posljedice krize uzrokovane pandemijom.

Novotny smatra da sada nije vrijeme za veće investicije poput kupovine auta ili stana.

“Sada je vrijeme štednje i to građani pokazuju. Štednja je narasla u krizi, istraživanja pokazuju da štednja raste i da građani nastoje iskoristiti ovu krizu za usklađivanje svojih financija. Treba pričekati, narednih nekoliko godina su neizvjesnosti velike, a cijene visoke. Sada kupovati stanove u Zagrebu ili u, primjerice, Rijeci, ne bi baš bilo preporučljivo”, rekao je analitičar.

Dodao je i da su u ovoj krizi cijene nekih proizvoda pale pa su ih potrošači više kupovali.

“Hrana je pala, meso je jeftino, imamo dobru situaciju za kupnju svakodnevnih proizvoda, ali cijene nekretnina nisu pale”, rekao je Novotny.

Covid-putovnice
Govorio je i što se može očekivati od sezone, a komentirao je i ideju o covid-putovnicama.

“Meni baš nije ta ideja najbolja. Vidjet ćemo kako će se voditi razgovori, neke zemlje o tome već pričaju. To bi moglo otežati dolazak turista u Hrvatsku, nadamo se da do toga neće doći, da će se ova situacija s drugim valom bolesti smiriti do ljeta, tako da će turisti doći barem u onom broju u kojem su došli prošle godine”, rekao je Novotny.

Istaknuo je da su u Hrvatskoj očekivanja od turizma uvijek prevelika.

“Turizam ne stvara toliku vrijednost da bi zemlja samo na tome mogla živjeti”, rekao je.

Turistička sezona
“Turistička potražnja se duboko promijenila, oni koji dolaze iz prekomorskih zemalja vjerojatno će se ustezati doći u Hrvatsku, tu može nastradati jug Hrvatske, Dubrovnik kao i prošle godine, jer su u velikoj mjeri ovisili o turistima koji su dolazili zračnim prijevozom. Zasigurno će bolje proći oni dijelovi zemlje u koje su turisti dolazili autoprijevozom”, rekao je Novotny.

Smatra da nije samo na Hrvatskoj da otvori granice.

“Hrvatska se može otvoriti, ali ako gledamo stanje u emitivnim zemljama, tada potražnja ovisi o stanju u zemljama odakle turisti dolaze, ako tamo ekonomija pada, vjerojatno će turisti manje dolaziti u Hrvatsku, bez obzira na to što mi radili”, rekao je Novotny.

Oporavak
Novotny je rekao da će oporavak biti bolji i brži nego od krize koja je pogodila svijet 2008. godine.

“Hrvatska ekonomija je u boljem stanju nego 2009., ali ove zemlje s kojima se često uspoređujemo, Slovenija i Slovačka, Hrvatska je 10 godina iza u restrukturiranjima svoje ekonomije. Te su zemlje odavno privukle ogromni međunarodni kapital i industrija se oporavlja”, rekao je Novotny.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh