BIZnews

Dva istanbulska aerodroma imala najveći promet u Evropi

Aerodrom Istanbul ugostio je najveći broj putnika među evropskim aerodromima u novembru prošle godine, saopćilo je u utorak Međunarodno vijeće aerodroma (ACI) Europe.

Više od 1,73 miliona putnika koristilo je Aerodrom Istanbul u tom mjesecu, pokazao je grafikon koji je ACI Europe objavio na Twitteru.

Izgrađen kao veliko saobraćajno čvorište, aerodrom u Istanbulu već je opslužio gotovo 72,9 miliona putnika, uključujući 52 miliona međunarodnih putnika, u prve dvije godine od otvaranja u oktobru 2018. godine.

Međunarodni aerodrom Sabiha Gökçen, drugi aerodrom u Istanbulu, zauzeo je drugo mjesto sa gotovo 1,5 miliona putnika u istom periodu.

Slijedile su tri lokacije u Rusiji – Međunarodni aerodrom Sheremetyevo Alexander S. Pushkin, Međunarodni aerodrom Vnukovo i Moskovski aerodrom Domodedovo.

“Aerodromi koji nisu iz EU dominiraju na ljestvici ‘deset najprometnijih aerodroma u Evropi’ u novembru 2020. godine, dok se tržište EU / EEA / CH / UK nastavlja boriti sa razarajućim efektima ograničenja putovanja i ograničenom vladinom podrškom”, navodi ACI Europe, prenosi biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh