BIZnews

U BiH uvezeno 8,1 miliona KM dragulja i zlata

U ovoj koronakriza godini uvezeno je tri miliona KM plemenitog metala više nego lani.

Zlato - Indikator.ba

Zbog pandemije koronavirusa, prema podacima “Goldprice” cijena zlata na svjetskom tržištu u većem periodu 2020. godine bila je u padu.

Neki su to iskoristili pa su masovno kupovali. Posljednjih godina najviše potražnje vlada za zlatom, draguljima i drugim plemenitim metalima. Kako nam je rečeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH od početka 2020. godine u BiH je uvezeno 25,5 miliona KM plemenitog metala.

Najviše je uvezeno običnog metala i srebra u iznosu od 16.575.772,43 KM. Na drugom mjestu su draguljarski predmeti koji su uvezeni u vrijednosti od 6.751.459,11 KM, a na trećem je zlato, 1.547499,81 KM.

U ovoj koronakrizi godini uvezeno je tri miliona KM plemenitog metala više nego lani. Uvoz se za pet godina, prema podacima UIO BiH, skoro učetverostručio.

Tako je 2015. godine uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 miliona KM, a lani je porastao na 22 miliona KM.

S druge strane, neki su ipak i stegli kaiš. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je ovo godine drastično je skočio izvoz ovih metala.

Prošle godine izvoz je iznosio 22 miliona KM, a ove čak 31,4 miliona KM. U posljednje četiri godine izvoz se lretao oko deset miliona maraka, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh