BIZnews

Otkrivamo: Ovo su nove cijene cigareta u BiH

Prema Odluci koju je usvojio Upravni odbor UIO i u 2021. godini se po paklici cigareta plaćaju dvije akcize:

Cigarete - Indikator.ba

Od 1. januara 2021. godine, na cigarete se plaća akciza, i to:

proporcionalna akciza, po stopi od 42% maloprodajne cijene cigaretaspecifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

S tim da minimalna akciza (zboj proporcionalne i fiksne), po paklici cigareta ne smije biti ispod 3,25 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2021. godini iznosi 130,00 KM po kilogramu.

Kalkulacije maloprodajnih cijena koje će biti na snazi od početka 2021. godine, a koje su formirane u skladu sa novom Odlukom, porezni obveznici bili su dužni dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 15. decembra 2020. godine.

Kako nam je rečeno u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, to su i učinili, te ih objavljujemo u nastavku (u tabelama nema cijena cigareta Philip Morisa, čije cijene UIO još očekuju, obzirom da su poslate poštom):

IZ UIO BiH podsjećaju da porezni obveznici i druga lica koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta i duhana za pušenje na dan 1. januar 2021. godine obilježene akciznim markicama izdanim od 1. januara 2010. godine do 31. decembra 2020. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. januara 2021. godine.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i/ili duhana za pušenje dužni su popisati količine akciznih markica za cigarete i duhan za pušenje preuzete do 31. decembra 2020. godine, a koje nisu iskorištene za obilježavanje cigareta i duhana za pušenje do 31. decembra 2020. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave do 7. januara 2021. godine.

Porezni obveznici i drug lica koje se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su na zatečene zalihe cigareta i duhana za pušenje utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu u skladu sa novom Odlukom, te do 17. januara 2021. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene akcize, na Jedinstveni račun.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, prodavat će se po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh