BIZnews

Novi Zeland izašao iz recesije, bilježi rekordan rast u trećem kvartalu

Novi Zeland je i zvanično izašao iz recesije povezane s pandemijom korona virusa nakon što je u trećem kvartalu zabilježio rekordni rast od čak 14 posto, pokazuju zvanične brojke objavljene u četvrtak.

Novi Zeland - Bizlife.rs

Novi Zeland je u drugom kvartalu, tokom kojeg je u većem dijelu bio zatvoren, bilježio pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11 posto.

Ministar finansija Grant Robertson rekao je da je dramatičan preokret posljedica uspjeha Novog Zelanda u borbi protiv korona virusa, koji bilježi samo 25 smrtnih slučajeva u zemlji sa pet miliona stanovnika.

“Oporavak privrede rezultat je naše odluke da djelujemo snažno i brzo tokom pandemije Covid-19. Planom subvencioniranja plata potpomogli smo više od 1.8 miliona radnika i uložili smo milijarde dolara u infrastrukturu, obuku i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je ministar Robertson.

Prema novozelandskom statističkom institutu, uslužne djelatnosti bile su pokretačka snaga ovog snažnog rasta, s 42.8 odsto povećanjem u maloprodaji, smještaju i prehrambenim uslugama jer su se Novozelanđani nakon uspješnog suzdržavanja vratili gotovo normalnom životu, prenijela je agencija Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh