BIZnews

Jasmin Mahmuzić: “Agencija ne dobija nijednu KM iz budžeta, zašto bi javnosti bili zanimljivi iznosi naših plaća”

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na online sjednici održanoj u srijedu nije usvojio Izvještaj o poslovanju Agencije za bankarstvo Federacije BiH za 2019. godinu uključujući i Izvještaj o radu Ombudsmena za bankarski sistem FBiH za 2019. godinu.

Jasmin Mahmuzić - Faktor.ba

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije, za “Faktor” kaže da to nije ništa neubičajeno.

I ranije se, skoro u pravilu, dešavalo da izvještaj ne bude usvojen. Čini mi se da je prije mog dolaska u Agenciju, u nekih dvadesetak godina svega jednom bio usvojen izvještaj. Usvajanje ili neusvajanje ne znači ništa niti obavezuje na nešto mada bih volio da su zastupnici podržali naš izvještaj. Dobili smo 44 glasa i pozicije i opozicije, HDZBiH je bio protiv. Čudi me da je bio ovakav ishod glasanja jer smo nedavno prošli na Ekonomskom savjetu – kaže Mahmuzić.

Prije petnaestak dana Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) dobio je upravni spor protiv Agencije za bankarstvo FBiH koja je odbila dostaviti informacije o plaćama svojih zaposlenika.

U rješenju koje smo dobili nije nam naloženo da objavimo informacije o plaćama naših zaposlenika, već da se ide na ponovno postupanje. Zarad tačnog i istinitog informisanja javnosti želim naglasiti da Agencija nije budžetski korisnik. Mi ne dobijamo nijednu KM iz budžeta, tako je zakon predvidio. Finansiramo se iz naknada zakonom propisanih koje uplaćuju banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva. Zato ne znam zašto bi interes javnosti bio da se saopće iznosi plaća naših zaposlenika, a ponavljam, nismo na budžetu – ističe Mahmuzić.

Prema njegovim riječima ljudi u Agenciji rade veoma važne i osjetljive poslove.

Između ostalog, naši zaposlenici rade na kontroli pranja novca i finansiranja terorizma. To je veoma osjetljiv posao i ne želimo ih izlagati bilo kojoj vrsti rizika stavljajući u javnost informacije o njima. Mi smo pod nadzorom međunarodnih institucija. Početkom ove godine Evropska bankarska agencija dala je pozitivnu ocjenu o našem radu, istakli su da je sve usklađeno po propisima – podvlači Mahmuzić, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh