BIZnews

Polovina stranih investitora u BiH potvrdila nastavak planiranih ulaganja

Tokom 2020. godine Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) je realizovala Aftercare onlajn upitnik sa postojećim investitorima i dobila informaciju na osnovu koje 50% stranih investitora potvrđuje nastavak planiranih ulaganja u BiH koje su dogovorene i prije pandemije, 40% će najvjerovatnije odgoditi planirana ulaganja, dvije firme planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, a jedna će potpuno zaustaviti investicijske aktivnosti, saopšteno je iz FIPA-e.

U kontaktu sa kompanijama prevladava opredjeljenje kako će određeni investicijski planovi biti na neko vrijeme odgođeni ili usporeni kako bi se nadomjestili izvjesni gubici i prevazišao dodatni rizik i neizvjesnost poslovanja. Pandemijom su osim kompanije koje su vezane za uslužni sektor, najviše pogođeni određeni proizvođači i izvoznici. U stanju globalnog zatvaranja granica, mnoge kompanije su morale smanjiti ili u potpunosti obustaviti proizvodnju zbog nemogućnosti ili otežane nabavke odnosno uvoza repromaterijala. Iz istih razloga, pogođene su i kompanije čije je poslovanje većinski usmjereno na izvoz.

Prema procjenama i objavama relevantnih međunarodnih organizacija, direktne strane investicije bi u narednom periodu 2020/2021. mogle imati pad do 40% na globalnom nivou, što će svakako imati negativan uticaj i na priliv direktnih stranih investicija u BiH.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini su u 2019. godini iznosila 699 mil KM.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini najviše investirale su Rusija (211 mil KM) i Hrvatska (117 mil KM). Iste zemlje su bile i najveći investitori u 2018. godini. Zemlje koje slijede su registrovale značajnija povećanja kapitala u 2019. godini (preko 20 mil KM): Velika Britanija (85 mil KM), Austrija (61 mil KM), Luksemburg (28), Saudijska Arabija (22) i Slovenija (20 mil KM), prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh