BIZnews

Dolar više nije vodeća svjetska valuta

Čak 37,82 posto međunarodnih novčanih transakcija obavljeno je u europskoj valuti, objavio je Bloomberg, pozivajući se na podatke svjetskog Udruženja međubankarskih finansijskih telekomunikacija (SWIFT). To udruženje obuhvata 200 država i 11.000 finansijskih institucija.

Američki dolari - Nezavisne.com

Poslije eura, slijede američki dolar, britanska funta, japanski jen i kanadski dolar, koji je istisnuo kineski juan sa pete pozicije, piše Sputnik, a prenosi “B92“.

Korištenje dolara od decembra prošle do oktobra ove godine smanjeno je za 4,6 posto, pa on sada zahvata 37,64 posto udjela.

U isto vrijeme, euro je porastao za šest posto..

Američki dolar ostao je na prvom mestu kada je u pitanju plasiranje kredita i zajmova. Stručnjaci kao razloge za ovaj pad dolara na listi najvažnijih valuta vide ekonomsku krizu uslijed pandemije koronavirusa, američke predsedničke izbore i trgovinski rat sa Kinom.

Od svog vrhunca u martu, dolar je u međuvremenu oslabio za 11 posto, a stručnjaci navode kako mu slijedi i dalji pad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh