BIZnews

“OVAKO SE RADI NA DALJINU” Vrijednost ove firme je 3 milijarde dolara, a njen osnivač nikada nije otvorio kancelariju

Rođeni Holanđanin, Sid Sijbrandij, izgradio je alat za programere čija je vrijednost procenjena na skoro tri milijarde dolara, a da nikada nije otvorio kancelariju. Sada upozorava kompanije kako bi trebalo da rade na daljinu

Sijbrandij zna opasnosti rada od kuće. Ovaj preduzetnik je 2018. godine, nakon godina rada isključivo u maloj sobi, u svom stanu na 47. spratu u višespratnici u San Francisku, razvio probleme sa stopalima. Tako se preselio za sto koji ima traku za trčanje, pored zelenog ekrana prilagođenog održavanju “zoom” sastanaka i tri monitora.

Ali generalni direktor kompanije kaže da problem nije rad na daljinu, već način na koji se to čini.

Osim ako niste zaposleni u nekoj od nekolicine kompanija koje su u potpunosti prihvatile novu stvarnost rada, Sijbrandij misli da to verovatno radite pogrešno. Njegov radikalan stav za posao na daljinu: Efikasno je samo ako uđete u sve.

Kako on tvrdi, delimične mere rada na daljinu stvoriće nivo zaposlenih koji će vremenom podeliti radnu snagu, oterajući najuspešnije radnike koji ne žele da se takmiče sa lošijim postignućima svojih kolega.

“Videćemo neke kompanije koje će se baš zbog toga vratiti u kancelarije i pokušati da iskoriste situaciju najbolje, i mislim da će se teško boriti”, kaže on, prenosi blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh