BIZnews

Njemački izvoz nastavlja rast uprkos koroni

Njemački izvoz je nastavio rast u septembru, iako sporijim tempom nego prethodnih mjeseci, povećavši se za 2,3 posto u odnosu na avgust prema prilagođenim podacima, saopštio je statistički zavod Destatis.

Uvoz/Izvoz - Independent.co.uk

U odnosu na septembar 2019. godine, izvoz njemačke je potonuo za 3,8 procenata, prenosi “Dau Džons Njuzvajers”.

S druge strane, septembarski uvoz Njemačke je skliznuo za 0,1 posto na mjesečnom nivou, a u poređenju sa istim lanjskim mjesecom je pao za 4,3 posto, prema preliminarnim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa, piše “Tanjug”.

Izvoz je u septembru zabilježio pad u odnosu na februar 2020, mjesec prije uvođenja korona mjera ograničenja, od 7,7 procenata a uvoz od 5,7 posto, pokazuju podaci zvanične statistike.

Trgovinski suficit Njemačke iznosio je u septembru 20,8 milijardi eura, pri čemu je izvoz vrijedio 109,8 milijardi eura a uvoz i 89 milijardi eura.

Prema privremenim pokazateljima Bundesbanke, tekući račun platnog bilansa u septembru je pokazao suficit od 26,3 milijarde eura, računajući bilanse robne razmjene, dodatnih trgovinskih proizvoda, usluga, primarni i sekundarni prihod, dodaje se u informaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh