BIZnews

EBRD se uključuje u zlatnu groznicu u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je udio od 2,62 posto kompaniji “Adriatic Metals PLC” kako bi podržala razvoj projekta vađenja ruda u Varešu.

Eksploatacija zlata - Gornjivakuf-x.com

Ulaganje Banke od 6,62 miliona eura koristit će se za finansiranje prelaza s istraživanja na razvoj rudnika.

BiznisInfo podsjeća da je kompanija Adriatic Metals našla vrijedna nalazišta u Varešu i to raznih metala, među kojima su i srebro i zlato.

Razvoj rudnika ima snažnu lokalnu podršku jer se očekuje da će stvoriti prijeko potrebne mogućnosti zapošljavanja. Kompanija se obvezala na najviše ekološke i socijalne standard prilikom vađenja rude.

Eric Rasmussen, voditelj EBRD-a za prirodne resurse, rekao je: „Sretni smo što će EBRD postati dioničar firme Adriatic Metals. Odgovorne rudarske operacije kompanije daju dobar primjer industriji u Bosni i Hercegovini. ”

Neto vrijednost nalazišta zlata i drugih metala u Varešu iznosi nevjerovatnih 917 miliona dolara, prenosi biznisinfo.

Ovo je podatak do kojeg su došli u kompaniji Adriatic Metals, koja je obavila istraživanja i dobila koncesiju na dva nalazišta na području Vareša – Rupice i Veovača.

Otvaranje rudnika i početak eksploatacije planiran je za 2022. godinu.

Podsjetimo da je EBRD jedna od najvećih razvojnih institucija u Evropi. EBRD je najveći investitor u BiH sa više od 2,6 milijardi eura do sada uloženih kroz 183 projekta.

Njihovo uključivanje u vlasničku strukturu Adriatic Metalsa pokazuje koliko je ozbiljan projekat u Varešu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh