BIZnews

Ulazak LIDL-a na tržište BiH: U kojim će gradovima njemački LIDL prvo otvoriti prodavnice?

Iz kompanije “Lidl” su se na ovaj potez odlučili nakon velikog uspjeha koji je ostvaren na tržištu Srbije, te nakon dobrih rezultata u Hrvatskoj, gdje grupacija odranije posluje

Informacija da je maloprodajni njemački gigant “Lidl” zainteresovan za ulazak na tržište Bosne i Hercegovine, koju je objavio njemački portal Lebensmittel Zeitung, medij koji prati informacije u trgovini i smatra se pouzdanim izvorom, a potom prenijeli i brojni mediji u BiH, izazvala je mnogo pažnje u našoj zemlji.

BiznisInfo donosi nove detalje o planovima velikog trgovačkog lanca…

Ulaze u gradove sa više od 30.000 stanovnika

Naime, “Lidl” prema tvrdnjama pouzdanih izvora planira “na početku” otvoriti centre u gradovima koji imaju više od 30.000 stanovnika.

S druge strane, u gradovima s velikom kupovnom moći, poput Sarajeva ili Mostara, “Lidl” vidi potencijal za nekoliko lokacija.

Koliko je informacija imala odjeka govori činjenica da se potralu BiznisInfo već javljaju građani koji nude zemljište na prodaju “Lidlu”, s obziom da je poznato da ova kompanija uvijek gradi vlastite objekte, umjesto da kupuje postojeće. Naravno, ovaj portal je pogrešna adresa za to.

Inače, saznanja BiznisInfa mimo pisanja njemačkih medija govore da je ovaj put informacija o ulasku “Lidla” pouzdana.

Iz kompanije su se na ovaj potez odlučili nakon velikog uspjeha koji je ostvaren na tržištu Srbije, te nakon dobrih rezultata u Hrvatskoj, gdje grupacija odranije posluje.

Srbija šampion prodaje

Lebensmittel Zeitung (LZ) takođe navodi kako su Hrvatska i Srbija među najjačim tržištima Schwarz Grupe. Sa sedmičnom prodajom u protuvrijednosti od 240.000 do 250.000 eura (neto), podružnice Lidla u Srbiji trenutno su “mjera svega”, navodi LZ.

Za usporedbu: 3.200 filijala u Njemačkoj ima prosječni sedmični promet od gotovo 140.000 eura, što je broj koji dobijete kada godišnji promet od 22,7 milijardi eura (neto, bez interneta) podijelite s brojem trgovina.

Kompanija u Srbiji, koja je započela 2018. godine, čak je i na internom Lidlovom rangu prestigla prethodnog šampiona prodaje – Litvaniju. Tamo je posao započeo 2016. sa sedmičnom prodajom do 230.000 eura, ali je od tada pao na nešto manje od 200.000 eura,,prenosi Depo

U Hrvatskoj je “Lidl” zbog korone imao pad prodaje od 6 posto. Primjetno je slabo turističko ljeto u zemlji. Ipak, prema informacijama LZ-a, nekoliko je hrvatskih podružnica “Lidla” među najprodavanijim lokacijama u Lidlovom svijetu u ljetnim mjesecima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh