BIZnews

Smanjenje štetnih gasova, prilike za investicije, angažman domaćih kompanija i radne snage / Južna interkonekcija za sigurno snabdijevanje BiH gasom

USAID projekat Asistencije energetskom sektoru u BiH i kompanija BH-Gas, danas su najavili početak kampanje informisanja javnosti o projektu „Južna interkonekcija“ ukupne vrijednosti 196 miliona KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u BiH.

Predstavljena kampanja informiranja o projektu Južna interkonekcija - PR / Haber.ba

Ovim projektom povezat će se trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar. Projekat će također osigurati sigurnost snabdijevanja gasom u BiH i omogućiti nove izvore snabdijevanja prirodnog gasa u BiH. Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.

Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imat će pozitivne utjecaje i na okoliš“ – rekao je Nj. E. Eric Nelson. Govoreći o nužnosti reformi energetskog sektora Ambasador SAD u BiH je također naglasio: „Pozivam sve donosioce odluka i kolege koji su danas ovdje s nama da se usredotoče na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje Državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, Federalni zakon o prirodnom gasu, električnoj energiji i zaštiti okoliša, te važne procese, poput razdvajanja operatora distributivnog sistema u elektroenergetskom sektoru. Čestitam Federalnoj Vladi na današnjem usvajanju Zakona o Južnoj interkonekciji kao i Federalnom ministarstvu energije na poduzimanju pozitivnih koraka na izradi Zakona o prirodnom gasu Federacije BiH, uz podršku USAID-a. Nadam se da ova saradnja može poslužiti kao primjer za druge slične procese. Reforme energetskog sektora ključni su dio procesa pristupanja EU. Oni nisu opcionalni za Bosnu i Hercegovinu, i to ne samo zbog međunarodnih obaveza već je reforma energetskog sektora dobra i za građane Bosne i Hercegovine i ekonomiju“.

Eric Nelson – PR / Haber.ba

Eric Nelson – PR / Haber.ba

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u svom obraćanju naglasio je: „Posebno se zahvaljujem USAID-u što je putem EBRD-a finansirao Studiju o uticaju na okoliš projekta Južna interkonekcija kao i USAID Projektu asistencije energetskom sektoru koji nam je pružio tehničku pomoć na izradi Zakona o južnoj interkonekciji i posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona i uputila ga u Parlamentarnu proceduru“.

Fadil Novalić – PR / Haber.ba

Ministar Nermin Džidić je dodao: „Pred nama je veliki posao za koji smo spremni ali ističemo da nam je za to potrebna sinergija i zajednički rad svih ministarstava i parlamenata. Izrazio je i nadu da će uz prijatelje iz međunarodne zajednice uspjeti prebroditi sve prepreke i ispuniti zahtjeve koji su pred njima“.

Nermin Džindić – PR / Haber.ba

O samom projektu Južne interkonekcije, opisu trase i planovima za njegovu realizaciju govorio je direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić. „Veoma smo sretni što smo ove godine uspješno okončali pregovore sa Srbijagasom i Gasprometom i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Nadam se da su ovaj projekat Južne interkonekcije i pozitivna atmosfera signal da će sve strane uskoro pristupiti pregovorima i da će konačno doći do usvajanja prijeko potrebnog Državnog zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uredilo tržište kao i u zemljama regiona“.

Jasmin Salkić – PR / Haber.ba

Predstavljena kampanja informiranja o projektu Južna interkonekcija – PR / Haber.ba


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh