BIZnews

Manji pad ekonomije u BiH nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Crnogorska ekonomija u ovoj godini trebalo bi da oslabi 12 posto, hrvatska devet, a bosanskohercegovačka 6,5 posto, nova je prognoza Međunarodnog monetarnog fonda.

Međunarodni monetarni fond (MMF) - HRT.hr

MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih zemalja regiona.

Prema MMF-u, BDP Hrvatske će pati devet posto, Albanije i Kosova po 7,5 posto, BiH 6,5 posto, Sjeverne Makedonije 5,4 posto i Srbije od 2,5 posto, prenose podgoričke “Vijesti”.

MMF je u aprilu prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda od devet posto.

Prema oktobarskom izvještaju MMF-a, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 posto, a u 2025. godini tri posto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 14,2 posto, narednoj 13,6 posto, a za 2025. godinu 9,1 posto.

MMF je u najnovijoj prognozi naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija virusa korona, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini.

MMF računa na smanjenje svjetskog BDP-a 4,4 posto, odnosno 0,8 posto manje od procjene saopštene u junu, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh