BIZnews

RCC: Ulaganja EU u zapadni Balkan mogu privući 32 milijarde eura

Ulaganja Europske unije od devet milijardi eura, plus 3,3 milijarde za suzbijanje pandemije Covid-19, mogu privući ukupno 32 milijarde eura.

Ovo se navodi u analitičkom tekstu objavljenom na web stranici Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), koji su potpisale prve dvije žene ove organizacije, tajnica Majlinda Bregu i njena zamjenica Tanja Miščević.

Prema RCC-u, zapadni Balkan će, između ostalog, pretrpjeti ogromnu ekonomsku štetu zbog nedostataka i slabosti u zdravstvenim sistemima, što nije viđeno u posljednja dva desetljeća.

Autori navode da će ekonomije na Balkanu ovu godinu završiti s -5,1 posto, a to je zbog loših brojeva iz drugog tromjesečja, gdje su najbolje Kosovo i Srbija s padom od -9,3 i -9,2 posto, te najlošiji Sjeverna Makedonija s -12,7 i Crna Gora sa padom od čak 20,2 posto BDP-a.

Nezaposlenost je samo od marta od jula porasla u prosjeku za 15 posto, što posebno pogađa mlade ljude čija je nezaposlenost porasla za 27 posto.

Dobra vijest, prema RCC-u, jest da se rast u svim zemljama predviđa za 2021. i da bi sljedeća godina trebala završiti rastom od 3,4 posto u regiji. Ali da bi se to postiglo, potrebna je zajednička saradnja, kažu iz RCC-a.

“Ovje je plan ekonomskih ulaganja i zajedničkog regionalnog tržišta za razdoblje od 2021. do 2024. godine … što u praksi znači bolje ceste i željeznice, više dobrih preduzeća, zdravu konkurenciju, čisti zrak, čiste rijeke … U takvim vremenima jača regionalna saradnja postaje još važnija”, zaključuju iz RCC-a, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh