BIZnews

U Spreči prva farma na bioplin u Federaciji BiH

Farma Spreča u Kalesiji je prva farma u Federaciji BiH na kojoj se gradi bioplinsko postrojenje koje će naredne godine biti pušteno u rad.

Ova farma dobila je energetsku dozvolu za izgradnju postrojenja i prva je elektrana koja će kao primarni izvor energije koristiti bioplin proizvoden od otpada s farme.

Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina je veoma značajan projekat u BiH sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40 posto udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije.

Farmu je u utorak posjetila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, gdje je razgovarala s vlasnikom Nedimom Čauševićem i direktorom Adinom Fakićem, te izvršnom direktoricom Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević.

Naglašena je i važnost postojanja ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja, kao i pozitivni efekti u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh