BIZnews

Američki DIV PRODAJE lanac supermarketa za fantastičnih 8,8 MILIJARDI DOLARA

Američki maloprodajni div Walmart objavio je da će za 8,8 milijardi dolara prodati lanac supermarketa Asda britanskim milijarderima braći Issa i investicijskoj tvrtki TDR Capital, vraćajući ga time nakon više od 20 godina u britansko vlasništvo.

Tržni centar - eZadar.hr

Walmart je Asdu 1999. godine kupio za 6,7 milijardi funti, a sada ga prodaje braći Mohsinu i Zuberu Issi, koji su prije gotovo dva desetljeća osnovali operatera benzinskih stanica EG Group.

Novi vlasnici žele podstaći rast trećeg po veličini britanskog lanca supermarketa širenjem na manje trgovine iz susjedstva i time ga približiti poslovnom modelu konkurenata Tesca i Sainsburyja.

Walmart navodi da će zadržati udeo u Asdi, ne precizirajući koliki, i mesto u upravi, a nastavitće i komercijalne odnose s britanskom firmom, prenosi blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh