BIZnews

UniCredit Bank d.d. Mostar potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH sa najvećim učešćem u Garancijskom fondu

Pomoć pri ublažavanju negativnih posljedica pandemije virusa COVID-19 privrednicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i jačanju kreditnog potencijala za privrednike, te stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje

UniCredit Bank d.d. Mostar potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH - PR / Haber.ba

Predstavnici UniCredit Bank d.d. Mostar potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH, kojim je UniCredit Bank omogućeno korištenje maksimalnog garantnog potencijala FONDA u iznosu do 80 miliona KM, u okviru programa pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima, u jačanju kreditnog potencijala. Putem komercijalnih banaka se na ovaj način osiguravaju izvori finansiranja, s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privredu i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje kroz 5 kreditno-garantnih programa Vlade FBiH.

Ugovor reguliše izdavanje garancije na teret FONDA u korist UniCredit Bank, koja odobrava kredite privrednicima za finansiranje likvidnosti i obrtnog kapitala i troškove investiranja manjeg obima, sa rokom otplate do pet godina uključujući period odgode od 18 mjeseci. Program garancije uključuje samo kredite u KM valuti. Garancija osigurava najviše 50% glavnice kredita odobrenog privrednom subjektu, uzimajući u obzir ukupnu izloženost, dok potraživanja po osnovu kamata, naknada i drugih troškova ne podliježu garanciji.

Zaključivanjem ovog Ugovora uspostavljeni su uslovi za odobravanje kredita klijentima uz korištenje garancija Garancijskog fonda Federacije BiH kao instrumenta obezbjeđenja kredita, a na klijenta se prenosi i ukupna korist Garancijskog fonda dodatno u vidu niže kamatne stope i/ili umanjenog kolaterala.

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović ovim povodom je izjavila: “Zadovoljstvo nam je biti najveći partner Vlade Federacije i u ovako važnoj kreditnoj liniji, koja je od posebnog značaja za naše privrednike u ovim izazovnim vremenima. Predani smo podršci lokalnoj ekonomiji, te će ovaj ugovor našim klijetima pojednostaviti obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i očuvanje zdravog kapitala. Nastavit ćemo biti u službi naših klijenata i naše zajednice, te uvijek činiti pravu stvar“.

Razvojna banka FBiH je zaključila Ugovor o poslovnoj saradnji sa UniCredit Bank d.d. Mostar koja je, kao vodeća banka u Bosni i Hercegovini, ocijenjena kao banka sa mogućim najvećim učešešćem u garancijskom potencijalu FONDA. Incijalna sredstva Garancijskog fonda iznose 80 miliona KM, a u narednom periodu, odnosno već početkom oktobra 2020. godine, bit će uvećana za dodatnih 20 miliona. Garancijski potencijal je petorostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Fedracije BiH.“, izjavio je dr. sc. Semir Fejzic, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Podsjećamo, Vlada Federacije je usvojila pet (5) kreditno-garantnih programa početkom devetog mjeseca ove godine, s ciljem podrške za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za velika preduzeća, izvoznike, te obrtničke i ostale samostalne privredne djelatnosti, a u cilju ublažavanja štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

UniCredit Bank d.d. Mostar potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh