BIZnews

Prve procjene: Pad BDP BiH bit će manji nego kod susjeda

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine doživjet će dubok pad u drugom kvartalu ove godine, ali će on biti manji nego kod pojedinih zemalja u okruženju, vidljivo je iz podataka koje su objavili entitetski zavodi za statistiku.

Prema prvim procjenama statističkih zavoda, u Federaciji realni pad BDP-a iznosio je 9,7 posto u drugom kvartalu u odnosu na isti kartal prethodne godine, dok je istovremeno pad u Republici Srpskoj bio 6,9 posto.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala; Prijevoz i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 25,3%, dok je pad u industriji bio 13,5%. Rast su zabilježili Građevinarstvo 6,3% i Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 2,4%.

U Republici Srpskoj najveći pad realne bruto dodane vrijednosti bio je u djelatnosti Umjetnost, zabava i rekreacija; Ostale uslužne aktivnosti za 25,2%, Trgovina na veliko i trgovina na malo, opravka motornih vozila, motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 15,0%, dok je pad u prerađivačkoj industriji bio 15,6%.

Rast je u zabilježen u područjima Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,8% i Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 1,5%.

Nakon što su entitetski zavodi objavili procjene za očekivati je skoru objavu i Agencije za statistiku BiH o kretanju BDP-a BiH u drugom kvartalu.
S ozbirom na entitetske brojke, izvjesan je dubok pad, ali izražen u jednocifrenoj brojci, nakon što je u prvom kvartalu ostvaren realni rast od 2 posto.

Ipak, po svemu sudeći, naša zemlja će imati manji pad BDP-a u drugom kvartalu nego što je slučaj sa znatnim brojem drugih zemalja regiona.

Primjerice Crna Gora imala je pad BDP-a od 20,2 posto, Hrvatska 15,1 odsto, Slovenija 13 odsto, Sjeverna Makedonija 12,7 odsto, Albanija 7,5 posto, Srbija 6,4 odsto, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh