BIZnews

Poslovna klima u Njemačkoj na najvišem nivou od februara

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u septembru peti mjesec zaredom, uprkos novom valu zaraze koronavirusom, potvrđujući oporavak ekonomije od šokova pretrpljenih u prvoj polovini godine, pokazao je u četvrtak izvještaj instituta Ifo.

Njemačka zastava - Twitter

Ifo-v indeks poslovne klime u septembru je uvećan na 93,4 boda, s naniže revidiranih 92,5 bodova u augustu. Time je dosegnuo najviši nivo od februara kad je iznosio 95,9 bodova.

– Njemačka ekonomija se stabilizira unatoč porastu broja novozaraženih, rekao je u priopćenju predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Indeks koji mjeri ocjenu aktualnog stanja u poslovanju porastao je u septembru za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 89,2 boda,

Kompanije su ponovo ocijenile da se njihova poslovna situacija poboljšala u odnosu na prethodni mjesec, objasnio je Fuest.

Njemačka ekonomije se u drugom tromjesečju smanjila 9,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, pogođena naglim padom potrošnje domaćinstava, investicija i trgovine u punom jeku pandemije koronavirusa.

Kako bi ublažila posljedice koronakrize, vlada je od marta uvela izdašne programe pomoći i poticajnih mjera, koje je finansirala rekordnim novim zaduživanjem, podsjeća Reuters.

Mjere su očigledno urodile plodom, budući da se raspoloženje poslovnih čelnika u sektoru proizvodnje značajno poboljšalo, prema Ifo-ovom istraživanju.

Drugačija je situacija u sektoru usluga, gdje je ozračje pogoršano prvi puta u pet mjeseci. Ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe rekao je da je, zbog porasta broja novozaraženih u proteklim sedmicama, poslovna klima ponovo pogoršana u sektoru turizma i hotelijerstva.

U Ifo-u sada za treći kvartal prognoziraju rast njemačke ekonomije za 6,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, rekao je Wohlrabe, dodajući ipak da u četvrtom kvartalu vjerovatno usporiti na 2,8 posto, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh