BIZnews

Žene u inženjerstvu: Između porodice i karijere

Članice Foruma “Žene u inženjerstvu” koji djeluje pri Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na četvrtoj radno-konsultativnoj sjednici zakazanoj za četvrtak u Sarajevu fokusirat će se na nekoliko vrlo aktuelnih tema koje se tiču produktivnosti, majčinstva i diskriminacije.

O tome da li i na koji način majčinstvo utiče na produktivnost žena inženjerki na radnom mjestu uvodničar će biti Nada Cincar. Odgovor na pitanje potiče li majčinstvo podsvjesnu rodnu diskriminaciju na random mjestu ponudit će Maja Muftić – Dedović, a o iskustvima žene u inženjerstvu govorit će Mirsada Aličehić. Rasprava koja će uslijediti iz različitih uglova biće prilika za nova saznanja koja će biti polazište za buduće aktivnosti i susret sa novim izazovima žena u energetici i energetskoj industriji.

Konferencija će biti održana u hotelu “Bosnia” sa početkom u 18 sati.

Održavanje skupa podržalo je Međunarodno vijeće za velike električne sisteme sa sjedištem u Parizu što je, prema riječima Edhema Bičakčića, predsjednika CIGRE BiH, svojevrsno priznanje bosankohercegovačkom komitetu i njegovim naporima u sveobuhvatnom sagledavanju stanja i perspektiva ovog sektora, ne samo u tehničko-inženjerskom smislu već i sa aspekta ljudskih resursa i znanja.

Forum “Žene u inženjerstvu” CIGRE BiH formiran je 2019.godine s ciljem pomoći ženama ekspertima u razvoju karijere uključujući samopouzdanje i unapređenje profesionalnih sposobnosti. Kroz različite aktivnosti članice foruma djeluju na olakšavanju procesa zapošljavanja i zadržavanja žena u tehničkim disciplinama, prepoznavanju njihovih izvanrednih dostignuća u tehničkom inženjerstvu i nominaciji za nagrade i priznanja, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh