BIZnews

Ikea otvara svoju prvu second-hand trgovinu

ŠTOKHOLM , Ikea će krajem godine u Švedskoj otvoriti svoju prvi trgovinu korištenog namještaja, saopštila je ta kompanija koja najavljuje potpuni prelazak na cirkularno poslovanje do 2030.

Ikea - Newstodaynet.com

Trgovina se otvara u prvom svjetskom ‘second-hand’ trgovačkom centru ReTuna, u gradu Eskilstuna.

Ikea je već ranije najavila da će širom svijeta početi iznajmljivati i reciklirati namještaj u okviru svoje ekološke kampanje kako bi odgovorila na kritike da njezin model proizvodnje jeftinog namještaja polučuje preveliku potrošnju i stvara velike količine otpada.

Ta će kompanija nastojati do 2030. smanjiti svoj utjecaj na klimu za prosječno 70 odsto po proizvodu, a već je krenula s popravcima i prepakiranjem proizvoda koji se oštete u prijevozu.

Takođe će kupcima omogućiti vraćanje proizvoda, uključujući i namještaj, koji će se ponovo staviti na prodaju ili će se donirati humanitarnim udruženjima.

Ikea je 2019. na nekim tržištima pokrenula pilot projekt namještaja na ‘leasing’, prenosi Hina


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh