BIZnews

Tržište nekretnina u BiH odolijeva korona krizi

Pandemija koronavirusa uzdrmala je sva tržišta u Bosni i Hercegovini, među njima i tržište nekretnina.

Prvi put nakon dugo vremena prednost prilikom traženja novog životnog prostora dobijaju nekretnine na osami izvan gradskih centara. Međutim, kada su cijene u pitanju – promjena nema, izvještava BHRT.

Što se tiče cijena one nisu ni rasle ni padale, tako da kvadrat stana u centru grada u zgradi novogradnje kupca košta oko 2000 km, par stotina više ili manje, ovisno o tržištu i onome što prodavač nudi.

– Mi u Mostaru trenutno nemamo nijednu novu investiciju sto se tiče stambene zgrade, to su sve zgrade započete prije pandemije, stanovi koji su ostali neprodani dok je došla pandemija. Cijene su ostale na istom nivou, nisu se ni dizale ni spuštale, nove nekretnine su od 2.100 do 2.400 po kvadratnom metru. Tako je bilo i prije pandemije a ostalo je i sada, pojašnjava Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine.

Za razliku od Mostara, u kojem su nove investicije stale, u Banjoj Luci se i dalje gradi. Potražnja je najviše povećana za iznajmljivanjem kuća izvan gradskog područja, ali i za malim stanovima.

– Ja znam za barem 2-3 nova projekta koja su uveliko u toku a ima ih sigurno daleko više. Gradnja u Banjaluci nije stala, potražnja za malim stanovima do 50-60 kvadrata je blago povećana. Riječ je o stanovima kiojih nema puno u ponudi, rekla je vlasnica agencije za nekretnine Stanislava Ligka.

Iako su cijene nekretnina trenutno stabilne veoma su bitni potrošačka moć i kamate koje banke daju na kredite za kupnju stana.
Kako navodi BHRT, porast potražnje za kućama na osami malo je narastao ali ono što je još važnije da stanova na dan koji su u turizmu bili vrlo rasprostranjeni sada gotovo i nema, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh