BIZnews

Novi početak za Metalno Zenica – iz stečaja u Boeing

Preduzeće Metalno iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona.

Metalno Zenica - Indikator.ba

Projekat izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bosanskohercegovačke pameti. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi 3 miliona maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač aviona u svijetu, izvijestila je “BHRT“.

Oni su ovu peć proizveli za firmu Boeing, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za avione, kaže Albin Gutlić, tehnički rukovoditelj projekta.

Muharem Kolić, inženjerska potpora, kazao je da je riječ o velikom i teškom projektu, ali uz pomoć radnika i timske snage došlo se do najboljeg rezultata.

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u preduzeću Metalno, koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo sa radom. Radnici su više nego zadovoljni.

Ja sam bio radnik Metalnog 15 godina. Zadovoljan sam jedan veliki projekat koji smo eto usjeli završiti, očekujemo i drugi isto sada, kaže Husein Pašalić, radnik Almy Metalno, Zenica.

Realizacija projekta izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je zapravo nekoliko preduzeća iz Federacije i Republike Srpske. Pored upošljavanja bivših radnika Metalno uskoro će se otvoriti i nova radna mjesta.

Danas, evo, u ovoj hali radi 50-tak ljudi. Ja mislim da bi tu trebalo raditi, nekad je radilo 500, neće 500, ali daj Bože da radi 200 – i to bi bio veliki pomak za Općinu Zenica, a i za BiH, kaže Ismet Begić, ravnatelj Almy Metalno, Zenica

U Metalnom je u toku gradnja još tri slične peći, a uskoro će sa radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo preduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh