BIZnews

Koronavirus nije previše utjecao na proizvodnju meda

Kilogram meda taj pčelar prodaje po cijeni od 18 maraka što je, po njegovim riječima, optimalna cijena za med te kvalitete

Košnice, med - Fokus

Epidemija koronavirusa nije previše utjecala na proizvodnju meda u Zapadnohercegovačkom kantonu, dok je potražnja za medom ove godine čak i veća nego ranije.

U razgovoru za “Fenu” pčelar Frano Crnjac iz mjesta Izbično pored Širokog Brijega kaže kako je prodao sav prošlogodišnji med, a prve količine novog meda bit će dostupne krajem juna.

– Potražnja za medom bila je velika. Da sam imao 500 kila, sve bih uspio prodati. Međutim, nemam toliko. Moj prijatelj Ivo Crnjac i ja imamo oko 70 “ulišta”, a lani smo uspjeli “izvrcati” svakom od 100 do 120 kilograma jer je bila slaba godina. Inače, kada je sve uredu, bude od 15 do 20 kilograma po ulištu – kaže Crnjac.

Kilogram meda taj pčelar prodaje po cijeni od 18 maraka što je, po njegovim riječima, optimalna cijena za med te kvalitete.

Kada je u pitanju ova godina prvo vrcanje meda planira se krajem juna, a nakon tog slijede zaštita i lijek za pčele što će im pomoći da dočekaju jesenje vrcanje.

Crnjac kaže kako je još rano prognozirati hoće li ova godina biti bolja za proizvodnju meda u odnosu na prošlu.

– Sve ovisi o vremenu. Zadnjih par dana smjenjuju se bura i kiša. To je za pčele jako loše, jer je većina prinosa livadna – kaže Crnjac.

Što se tiče koronavirusa, on je istaknuo da taj virus nije direktno utjecao na pčele, ali su neki pčelari imali problema doći do svojih pčelinjaka zbog zabrane kretanja.

– Dosta kolega mi je pričalo kako tijekom karantene nisu mogli otići do pčela. Ljudi žive u Posušju ili Širokom Brijegu, a pčele su im na području Hercegbosanske županije. Ja nisam imao takvih problema – navodi Crnjac.

On je nedavno otvorio i prvu apikomoru u Hercegovini, međutim ove sezone neće je puštati u pogon zbog covida-19:

– Ne želimo riskirati i otvarati. Inače komora radi od maja do septembra, ali ove godine nećemo je otvarati zbog koronavirusa.

Apikomora je uređaj koji je crijevom povezan s pčelinjim košnicama i služi za inhalaciju, a boravak u apikomori preporučuje se osobama koje imaju zdravstvenih problema s dišnim putevima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh