BIZnews

BDP BiH će u 2021. skočiti 6 posto nakon što ove godine padne 4,5 posto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će privrede u regionima u kojima je ona aktivna zabilježiti u prosjeku pad od 3,5 odsto 2020. zbog ekonomskog uticaja pandemije Covid-19, i da će naredne godine imati rast od 4,1 odsto.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) - Ukrinform.net

Za Bosnu i Hercegovinu EBRD predviđa da bi ekonomija mogla doživjeti skok od šest odsto naredne godine, nakon što ove godine zabilježi pad od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Najveći pojedinačni pad za BiH, prema izvještaju, očekuje se od doznaka iz inostranstva, za koje se ističe da iznose 11 odsto ukupnog BDP-a BiH. Ovaj pad će, kako je istaknuto, imati negativni uticaj na potrošnju, a zatvaranje granica i fabrika će se odraziti na ograničavanje izvoza i prekidanje lanaca snabdijevanja prema glavnim ekonomskim partnerima.

– Oporavak će ovisiti o postepenom ublažavanju domaćih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa, a situacija vratila u normalnost u drugoj polovini godine, naglašeno je.

Očekuje se da će posljedice poremećaja globalnih lanaca snabdijevanja trpjeti i Sjeverna Makedonija i Srbija, zbog svojih snažnih proizvodnih baza, navodi se u izdanju regionalnih ekonomskih perspektiva EBRD-a.

Banka procjenjuje da će se usljed korona krize BDP Srbije smanjiti za 3,5 odsto ove godine, nakon čega će se 2021. zemlja snažno oporaviti s rastom od šest procenata.

Ekonomije Albanije i Crne Gore će biti pogođene zbog velikog oslanjanja na turizam. EBRD prognozira i Turskoj ove godine pad BDP-a od 3,5 procenata, nakon čega će uslijediti rast do šest odsto 2021.

U izvještaju se upozorava da su ove projekcije podložne promjenama zbog do sada “nezabilježenih neizvjesnosti”.

– Ako mjere socijalnog distanciranja ostanu na snazi mnogo duže nego što se predviđalo, recesija bi mogla da bude mnogo dublja, pri čemu nivoi BDP-a po stanovniku iz 2019. godine neće biti dostignuti godinama, piše u dokumentu.

Glavni ekonomistkinja EBRD-a, Beata Javorčik, smatra da je, kako svijet bude izlazio iz krize, od presudne važnosti da se zemlje regiona usredsrede na saradnju i jačanje ekonomske otpornosti.

– Kriza je bila ogroman udarac, a izlazak iz nje će biti jednako izazovan. Ovo nije vreme za ekonomski nacionalizam i protekcionizam, već vrijeme za oblikovanje bolje budućnost kroz međunarodnu predanost slobodnoj trgovini, ublažavanju klimatskih promena i ekonomskoj saradnji, rekla je ona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh