BIZnews

Hoće li korona kriza dovesti do povećanja kamata na otplatu kredita?

Iako su pojedine banke najavile da bi u narednom periodu mogle povećati kamate na otplatu kredita, iz Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz naglasak da bankarski sistem nije ugrožen, ističu kako za takav potez nema prostora.

Ilustracija - Capital.ba

Sličnog su mišljenja i poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji navode da je povećanje kamata nedopustivo u trenutnoj situaciji, izavještava BHT.

Bankarski sektor Bosne i Hercegovine je stabilan, navode iz Agencije za bankarstvo BiH. Prije svega je usmjeren na davanje olakšica na otplatu kredita. Iako kamatne stope proizvoljno formiraju same banke, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić tvrdi kako nema razloga da banke povećaju kamate.

– Ono što diktira visinu kamata je ponuda i potražnja. Mi trenutno nemamo veliku potražnju za kreditima zbog same situacije. Moje mišljenje je da nema trenutno prostora za povećanje za kamata. S druge strane, banke moraju biti osjetljive i imati u vidu i trenutnu situaciju i ako neke banke razmišljaju o povećanju kamata, mislim da za to nema potrebe, kaže Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Iz Udruženja banaka BiH kažu kako nemaju informacije da su se neke banke oglušile na ovaj potez. Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH potvrdili su kako su dobili informacije određenog broja članica da su im poslovne banke s kojima surađuju najavile povećanje kamata, ne navodeći imena banaka.

– Zaista u ovoj situaciji kad smo svi u problemima i kad svi gledamo kako da preživimo, mislimo da ovo povećanje nije primjereno. Zamolili smo banke da se suzdrže od toga, bar dok traje ova situacija sa pandemijom, kaže Adnan Smailbegović, Udruženje poslodavaca FBiH.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra kako trenutno neće doći do povećanja kreditnih kamata, ali je moguće da, shodno sa globalnom ekonomskom situacijom, dođe do određenih promjena.

– Naše banke mogu se prilagoditi postojećem stresu, ne dugoročno. To naročito vrijedi za dvije najjače banke, koje su poluga i ne dozovoljavaju da dođe do pretjeranih izmjena i fluktuacija u kreditnim stopama, kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Dugoročno usporavanje ekonomskog rasta podrazumijeva da će banke imati manje posla, što će ugroziti, uglavnom, manje banke, smatra Čavalić, navodi BHT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh