BIZnews

Plastenici za sve prijavljene: Načelnik Hadžibajrić obišao korisnike, okrenuti se obradi zemlje

U općini Stari Grad bit će dodijeljeni plastenici svim građanima koji su od početka godine dosad podnijeli zahtjeve.

Načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić - Općina Stari Grad

Upozorenja da bi posljedice pandemije korona virusa mogle biti dalekosežne, te preporuke da se građani okrenu obradi zemlje i vlastitom radu ozbiljno su razmatrane u ovoj lokalnoj zajednici, te su donesene konkretne mjere u tom pravcu. Ukupno 28 porodica dobit će plastenike i sadni materijal, pomoći će se i građanima koji su se odlučili za sjetvu na otvorenom, kao i pčelarima i malinarima.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić naložio je Službi za privredu da se svi prispjeli zahtjevi obrađuju po hitnom postupku, a i sam je danas obišao jednog korisnika plastenika.

“Kada prođe pandemija korona virusa plašim se da ćemo se suočiti sa besparicom i teškim ekonomskim stanjem. Zato smo odlučili da svima koji su podnijeli zahtjev dodijelimo plastenike, a pomoći ćemo i onima koji žele sijati u svojim avlijama i baščama, na otvorenom. Dosad nam se prijavilo oko 110 porodica i pomoći ćemo im u nabavci sjemena. Nadam se da ćemo shvatiti da se sada moramo okrenuti sami sebi, vlastitom radu i obradi zemlje,” kazao je načelnik Hadžibajrić tokom posjete domaćinstvu Šabana Honde na Jarčedolima.

Hondo je korisnik plastenika od 100 m2 sa pratećom opremom, a odlučio se za proljetnu sjetvu paprika, paradajza i krastavaca. Kaže da se u ova teška vremena sve više ljudi okreće poljoprivredi i obrađuje zemlju.

“Ove godine hoće da rade na zemlji i oni koji nikad nisu. Mi smo već posijali luk i krompir, ali čekali smo ovaj plastenik koji nam puno znači. Moj komšija je demobilisani borac i nema zemlje, nema uslove za rad. Zajedno ćemo koristiti ovaj plastenik i posijat će i on sve što mu treba,” ispričao je Hondo.

“Cijela moja porodica, komšije i prijatelji imat će koristi od ovog plastenika i sve ćemo dijeliti. Ne mogu vam opisati koliko nama znači ova pomoć,” dodao je.

Prvih pet plastenika, veličine 100 m2 sa pratećom opremom, već je isporučeno i montirano tokom ove sedmice. Preostali plastenici bit će veličine 50m2 i građanima će biti isporučeni u najkraćem mogućem roku. Uz plastenike bit će podijeljeno i više od 6.000 komada presade paradajza i paprike. Pored ove podrške, pomoć će dobiti i građani koji se bave pčelarstvom. Njima će biti nabavljene 34 košnice i 34 roja pčela, a prema zahtjevima koje su dosad predali. Osim toga, odobreni su i zahtjevi malinara koji su se obratili za pomoć u održavanju malinjaka.

Osim podrške koja je usmjerena na poljoprivrednike, Općinski štab civilne zaštite Stari Grad je bio prvi koji je donio odluku o pomoći privrednim subjektima kojima je usljedkorona virusa zabranjen rad, te trpe strahovite posljedice.

“Mi smo bili prva općina u BiH koja je još u martu donijela odluku o umanjenju zakupnina za 50% za poslovne prostore u vlasništvu općine i javne površine, a za april smo donijeli odluku o potpunom oslobađanju od plaćanja zakupa. Željeli smo da takvom odlukom podstaknemo i ostale nivoe vlasti da isto postupe i to se desilo. Na taj način smo privrednicima olakšali barem dio tereta i to je ono što mi možemo učiniti na općinskom nivou, ostalo je na nivou Kantona, a prije svega FBiH,” izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh