BIZnews

Abraham grupa i Aluminij potpisali ugovor o zakupu pogona

Podružnica M.T. Abraham grupe, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije.

Aluminij d.d. Mostar - PR/Haber.ba

Abraham grupa i njezini partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadanom roku, saopštio je kinesko-izraelski konzorcij.

– Od početka procesa pregovora nisam imao sumnje kako ćemo postići obostrani dogovor. Počevši od sutra, moramo se koncentrirati na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli proces proizvodnje – izjavio je predsjednik M.T. Abraham Grupe i Direktor Aluminij Industries d.o.o. Amir G. Kabiri.

Direktor M.T. Abraham Grupe Isaac M. Tami dodao je kako će učiniti sve da bi mostarski Aluminij ponovno postao stabilno poduzeće, prenosi “Fena”.

– Zbog trenutnih nemira u svjetskoj ekonomiji, nama je najviše bitno pokazati nedvojbeno povjerenje u fabriku Aluminij, kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilno poduzeće koje će odgovoriti izazovima tržišta te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija – poručio je Isaac M. Tami.

“Trenutna pandemija covida-19 pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njezine partnere važno je pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njezinu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove. U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno ekonomsko okruženje za Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopštenju.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće isključeno s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 radnika.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh