BIZnews

Koja zemlja će se najbrže oporaviti od pandemije korona virusa i zašto

U traženju najpogodnijih tržišta, investicioni fondovi se opet najviše okreću prema Kini koja prva izlazi iz krize s pandemijom.

Proizvodnja maski u Kini - news.cn

Kako broj slučajeva zaraze pada, tako i kineska ekonomija pokazuje znakove oporavka, a to privlači povećanu pažnju stranih investicionih fondova.

Prema pisanju CNBC, američki Pinebridge Investments, koji raspolože kapitalom od 101 milijardu američkih dolara, se odlučio pojačano okrenuti kineskom tržištu.

“Kao rezultat korona virusa, zapadno tržište je u velikom padu, dok u Kini veliki broj kompanija pokazuje znakove oporavka”, ističe direktor Majkl Keli iz Pinebridgea te dodaje kako će april donijeti novi porast kineskog tržišta, dok zapadno tek počinje tonuti, piše “Klix“.

Regionalni portal seebiz.eu piše kako UBS Asset Management ima podjednako mišljenje te pojačano ulaže u kinesko tržište kapitala, navodeći da su potrošnja ugljena te prodaja nekretnina u Kini već sada na 90 posto nivoa od prije krize, dok je i radna aktivnost sve veća.

Oni ističu kako je kinesko tržište kapitala većinom vezano za tehnologiju, a taj sektor je manje ranjiv na trenutnu krizu.

Goldman Sačs se osvrće na riječi kineskog predsjednika koji je pustio snažne pozitivne signale, a za kineske mjere ocjenjuju kako stimulišu domaću potrošnju, stabilizuju zaposlenost, trgovinu te finansijska tržišta.

Najveće tržište Kine je postala Kina sama. Kao priliku za investiranje vide infrastrukturne projekte, prvenstveno vezano za razvoj i instalaciju 5G mreža.

U Nomuri vjeruju kako će kineski juan postati možda i najvažnija pričuvna valuta. Bank of China je iznijela plan za stvaranje svoje digitalne valute, kao prva centralna banka koja će se odlučiti na taj potez.

Ali, da ne bi sve bilo bajno, analitičari i dalje ističu kineski pad izvoza zbog krize na globalnim tržištima, te geopolitičku krizu u odnosima SAD i Kine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh